Co nabídnout hostům k oslavě konce roku? Namazaným kouskem pečiva nikdy nic nezkazíte. Inspirujte se našimi recepty na skvělé a slavnostní pomazánky, kterými hladové návštěvníky nejen nasytíte, ale také okouzlíte chutí jednoduše připravených dobrot.

Silvestrovská noc nám dává jedinečnou příležitost sejít se s přáteli a vychutnat si s nimi dobré jídlo a pití. Vyzkoušejte naše recepty – množství je vždy uvedeno zhruba pro 4 osoby, suroviny proto navyšte, nebo uberte podle potřeby.
1. Tvarůžková pomazánka s pivem
Olomoucké tvarůžky dělí české strávníky na dva tábory – jedni je milují a druzí je nemohou doslova ani cítit – pivní pomazánka nejspíš donutí ty zdrženlivější změnit názor, je prostě neodolatelná!
Ingredience
100 g olomouckých tvarůžků
150 g pomazánkového másla
100 g polotučného tvarohu
pivo podle chuti
sušená pálivá paprika
Tvarůžky nastrouhejte a smíchejte s pomazánkovým máslem a tvarohem. Podle chutí přidejte špetku pálivé papriky, osolte a opepřete. Zalijte pivem tak, aby se hmota zředila a je hotovo.
Tip! Pro zpestření můžete do pomazánky přidat čerstvou papriku, nakrájenou na drobné kostičky.
2. Guacamole
Guacamole je tradiční mexická omáčka, která se podává s křupavými nachos, nebo osmaženými kousky tortilly. Charakteristickou zelenou barvu jí dodává avokádo.
Ingredience
2 avokáda
160 g cibule nakrájené na kostičky
100 g rajčat na kostičky
60 g zakysané smetany
2 stroužky česneku
šťáva z limetky
pár lístků koriandru (nebo lžička sušeného)
Avokáda rokrojte podélně na polovinu, odstraňte jádra a vydlabejte z nich dužinu, kterou vidličkou rozmačkejte.
Nakrájenou cibuli smíchejte v míse se smetanou, osolte a opepřete dle chuti, a přidejte rozmačkanou avokádovou dužinu.

Mexičané na avokádovou omáčku nadají dopustit. Naučte se guacamole i vy!
Přidejte rajčata, česnek a zakápněte několika kapkami limetkové šťávy (lze použít i citronovou). Přidejte koriandr a promíchejte, případně dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s lupínky nachos a zapíjejte nejlépe vychlazeným pivem.
3. Pomazánka á la krab
Krabí tyčinky sice nemají s krabem nic společného, mají ale charakteristickou rybí chuť, a společně s bílým jogurtem a mrkví vytvářejí jedinečnou kombinaci, která je navíc lákavá i na pohled.
Ingredience
250 g krabích tyčinek (surimi)
250 g bílého jogurtu
3 lžíce majonézy
2 střední mrkve
Krabí tyčinky a mrkev nastrouháme, promícháme s ostatními ingrediencemi a dle chuti osolíme.
Tip! Pokud chcete mít pomazánku úplně hladkou a lososově růžovou, připravte ji v mixéru.
4. Pomazánka s kozím sýrem
Pomazánka z kozího sýra je to pravé pro mlsné gurmány, pro které není žádná delikatesa dost dobrá. Ke kozím jednohubkám se na ozdobu skvěle hodí kulička hroznového vína.
Ingredience
250 g čerstvého kozího sýra
200 g bílého jogurtu
50 g polotučného tvarohu
1 nakrájené rajče bez jadérek
Sýr rozmačkejte a smíchejte s ostatními surovinami. Kozí sýr je dostatečně aromatický, proto sůl není potřeba.
Tip! Kozí sýr můžete nahradit jiným aromatickým sýrem, např. nivou nebo gorgonzolou.
Pomazánka s česnekem je jednoduše klasika, a mezi pěticí nejlepších pomazánek pro slavnostní příležitosti nesmí chybět.
5. Jednoduchá česneková pomazánka
Ingredience
250 g tvarohu
3 lžíce majonézy
1 palička česneku (silného českého jen pár stroužků)
Česnek prolisujte a smíchejte s tvarohem a majonézou.
Tip! Tvaroh můžete z části nebo zcela nahradit pomazánkovým máslem a do pomazánky lze přidat eidam nakrájený na kostičky.