Záviny naplňte tím, co máte rádi – tvarohem, mákem, ořechy… Všem jistě zachutnají.
Na 4 nohavice závinu si připravte:
1 kg hladké mouky
8 lžic cukru
2 vejce
1 kostka kvasnic
100 g másla (nebo jiného tuku na pečení)
½ l mléka (podle potřeby)
špetka soli
Nejprve v hrnci ohřejte asi půl litru mléka tak, aby bylo spíš vlažné, než horké (měli byste v něm udržet prst). Do většího hrnku rozdrobte kostku kvasnic, zasypte lžičkou krystalového cukru a dolijte ohřátým mlékem. Kvásek nechte nakynout a mezitím si rozpusťte tuk a dejte ho za okno zchladnout (pokud byste do těsta nalili horký tuk, vejce se srazí).
Do velké mísy vysypte celý balíček hladké mouky. Přidejte špetku soli, 8 polévkových lžic cukru, 2 vejce a zchladlý tuk. Pomalu vmíchávejte kvásek a podle potřeby ještě další mléko. Vymíchejte těsto a mísu zakrytou utěrkou odložte na teplé místo. Nechejte kynout.
Po vykynutí si na válu posypaném moukou těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl zvlášť rozválejte a poté naplňte nádivkou a zabalte jako klasický štrúdl. Přestože se vám jednotlivé záviny budou zdát úzké, pečte je na plechu pouze po dvou (v troubě hodně nakynou). Potřete rozšlehaným žloutkem a nechte v troubě rozehřáté asi na 180° upečte dozlatova.