Recept: Výtečný kynutý závin upečete i z velmi jednoduchého těsta

FOTO: Kynutý závin s tvarohem a povidly
Kynutý závin plněný tvarohem a povidly, foto: Eliška Dvořáková, Topzine.cz

Záviny naplňte tím, co máte rádi – tvarohem, mákem, ořechy… Všem jistě zachutnají.

FOTO: Kynutý závin s tvarohem a povidly
Kynutý závin plněný tvarohem a povidly, foto: Eliška Dvořáková, Topzine.cz

Na 4 nohavice závinu si připravte:

1 kg hladké mouky

8 lžic cukru

2 vejce

1 kostka kvasnic

100 g másla (nebo jiného tuku na pečení)

½ l mléka (podle potřeby)

špetka soli

Nejprve v hrnci ohřejte asi půl litru mléka tak, aby bylo spíš vlažné, než horké (měli byste v něm udržet prst). Do většího hrnku rozdrobte kostku kvasnic, zasypte lžičkou krystalového cukru a dolijte ohřátým mlékem. Kvásek nechte nakynout a mezitím si rozpusťte tuk a dejte ho za okno zchladnout (pokud byste do těsta nalili horký tuk, vejce se srazí).

Do velké mísy vysypte celý balíček hladké mouky. Přidejte špetku soli, 8 polévkových lžic cukru, 2 vejce a zchladlý tuk. Pomalu vmíchávejte kvásek a podle potřeby ještě další mléko. Vymíchejte těsto a mísu zakrytou utěrkou odložte na teplé místo. Nechejte kynout.

[wysija_form id=”3"]

Po vykynutí si na válu posypaném moukou těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl zvlášť rozválejte a poté naplňte nádivkou a zabalte jako klasický štrúdl. Přestože se vám jednotlivé záviny budou zdát úzké, pečte je na plechu pouze po dvou (v troubě hodně nakynou). Potřete rozšlehaným žloutkem a nechte v troubě rozehřáté asi na 180° upečte dozlatova.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Eliška Dvořáková
Narodila se roku 1994, studuje Gymnázium ve Žďáře nad Sázavou. K redakci se připojila v březnu 2013, píše pro rubriku Apetit.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*