Menu
TOPZINE.cz

Recept: Vaječná pomazánka, v létě osvěžující, v zimě potěšující

Ač se to někomu může zdát divné, je vhodné podávat vaječnou pomazánku k jídlu i v letních měsících. Působí osvěživě, protože se podává studená, není složitá, protože se skládá pouze z několika málo surovin, a je rychlá na přípravu, což ocení hlavně ti, kteří nechtějí ukrajovat mnoho času z letních radovánek na vaření v kuchyni.

Vaječná pomazánka s chlebem, přizdobená okurkou a paprikou, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Ingredience pro 4 až 5 porcí:

4 vejce

3 středně velké kyselé okurky

120 g šunky v celku

150 g majonézy

soli špetka

pepře špetka

vejce, kyselá okurka, šunka, majonéza, sůl, pepř

Základní ingredience vaječné pomazánky, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Na prstech jedné ruky

Na prstech jedné ruky je možné spočítat ingredience potřebné k přípravě vaječné pomazánky. Základní surovinou je vejce natvrdo vařené, které hraje hlavní roli v názvu oné dobré krmě, což je vlastně samozřejmě pochopitelné. Nebýt vejce, nebylo by vaječné pomazánky. Ještě že jej máme! Ten, kdo vejci nedůvěřuje, nechť si přečte článek Složení vejce, máme se ho bát?“

vejce nakrájené na kostky

Vejce nadrobno nakrájené, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Dalším prvkem je nakládaná kyselá okurka. Ta dodá pomazánce vcelku příjemnou chuť. Předposlední surovinou je jemná šunka v celku. Její přítomnost obohatí pokrm o masitou složku, byť v ochuzené formě, a co si budeme povídat, maso je maso a jeho bílkovina je pro naše tělo nepostradatelná. Poslední důležitou přísadou je majonéza. Na značce nezáleží, ať si každý vybere tu, která mu chutná nejlépe. Majonéza učiní vaječnou pomazánku snadno roztíratelnou a vcelku chutnou, kdo ale bude cítit potřebu ji dochutit, může použít pepře a soli.

Kyselá okurka strouhaná

Jemně strouhaná kyselá okurka, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Strouhání, krájení, míchání

Takto jednoduše by se dal popsat celý výrobní postup, ale i detaily jsou důležité. Oloupané, natvrdo uvařené vejce (10 – 12 minut v osolené vodě), nakrájíme na drobné kostičky, nebo jej lze jemně nastrouhat na struhadle. K takto upravenému vejci se přidá jemně nastrouhaná kyselá okurka a jemně nakrájená či nastrouhaná šunka.

Jemně krájená šunka

Šunka jemně krájená, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Nakonec patří majonéza. Vzniklou směs je třeba důkladně promíchat a podle potřeby dochutit solí nebo pepřem. Celková doba přípravy nepřesahuje 30 minut. Vaječnou pomazánku je možné použít na všechny nesladké druhy pečiva a přizdobit rajčetem, paprikou, okurkou či jinou zeleninou, kterou lze najít na letní zahradě.  Přeji dobrou chuť.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept: Vaječná pomazánka, v létě osvěžující, v zimě potěšující