×
TOPZINE.cz

Recept: Tradiční velikonoční beránek. Tomuhle neodoláte!

Vlastnoruční dekorace potěší nejvíce. Navíc se dá sníst!, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Libě voní, krásně kouká, úplně se na vás usmívá. Slyšíte, jak vás volá? Vyzývá vás k ochutnání? Že ne? Co to máte za recept? Zkuste ten náš!

Kvalitní čaj a beránek vytvoří kouzelné chvíle, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Kvalitní čaj a beránek vytvoří kouzelné chvíle, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Budeme potřebovat:

250g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
250 g měkkého tvarohu
250 g moučkového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
2 středně velká vejce
200 g změklého másla
citronovou kůru z jednoho citronu
hrozinky naložené v rumu

Těsto je v podstatě primitivní

Ve velké míse promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvaroh, vajíčka, cukry a máslo a důkladně vše utřeme. Anebo, pokud odmítáte zápasit s vařečkou, směs prošleháme ručním mixérem.

Formu důkladně vymažeme tukem, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Formu důkladně vymažeme tukem Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Teď už chybí jen přidat nadrobno nastrouhanou kůru z čistého citronu a nějaké ty naložené rozinky. A samozřejmě zase promíchat. Těsto se zdá být hračkou, a možná skutečně je. Na beránkovi je totiž nejsložitější samotné pečení. Záleží i na tom, jakou formu zrovna vlastníte.

Ať už je to ale jakákoliv, musíte ji se vší pečlivostí vymazat i v nejmenších záhybech a vysypat polohrubou moukou. To se ovšem netýká silikonových forem!

Fígl profíků spočívá v tom, že do formy ještě před těstem vloží rozinky na místa očí a čumáčku. Po upečení na vás beránek potom možná i mrkne!

Těsto ve formě uhladíme, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Těsto ve formě uhladíme Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Podle rad zkušených kuchařek se běžná forma vyplňuje asi centimetr pod okraj. Tvarohové těsto je ale těžší, nenakyne tolik jako běžné, a navíc kdo by kvůli třem lžícím špinil další formičky?

TIP: Pokud vám zbude troška těsta, upečte si v papírovém košíčku muffin!

Dvoudílná forma přináší spoustu radostí i strastí

S dvoudílnou formou máte několik možností pečení. Buď upečete v každé části půlku těsta a potom je slepíte krémem k sobě, nebo pečete beránka přikrytého. Není ale moc pravděpodobné, že by se záda nafoukla natolik, aby na nich byly viditelně vyrýsované vlnky z formy.

Při pečení s přiklopenou formou se také těsto propéká déle a hůře. Proto bych se možná přikláněla ke třetí variantě – péct formu nepřiklopenou. Jenže vyvstává otázka, zda těsto nepřeteče… V každém případě je dobré umístit formu pro jistotu na plech!

Nezapomeňte na rozinky do očí čumáčku...jako já..., Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Pokud se beránek začne rozpadat, vyztužte ho špejlemi Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Naplněná forma se vkládá do trouby předehřáté na zhruba 180°C, kde se peče podle receptu asi čtyřicet minut. Když poté není hotová, pokračujete ještě patnáct. Já beránka pekla přes hodinu, nakonec i bez vrchního dílu formy. Proto nezoufejte a vydržte!

Tradiční chladnutí na mřížce kontra forma až do konce

Zkouška hotovosti probíhá běžně – dřevěnou špejlkou. Když se těsto nelepí, máme hotovo. Potom beránka opatrně vyjmeme, odděláme vrchní díl a možná bych u tohoto těsta počkala až vychladne ve formě. Když jsem ho totiž vydělala, začal se mi kvůli své těžkosti různě lámat a kroutit. Po vychladnutí naopak držel jako ze sádry.

Když beránek za tepla vyklopit nejde, má se forma překrýt mokrou utěrkou. Jestli jste ale správně vymazávali sádlem a vysypávali polohrubou moukou, nebudete mít problém.

Vlastnoruční dekorace potěší nejvíce. Navíc se dá sníst! Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Třešničkou na dortu je zdobení finálního produktu. Nechte se inspirovat internetem, tam jsou povedených beránků stovky. Často jsou zdobení krémem nebo vyšlehanými bílky s cukrem. Někdo preferuje jednoduchou mašli kolem krku, jiný beránkovi dopřeje i nějakou tu zeleň do tlamičky.

Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, přeji vám dobrou chuť a pěkné svátky jara!

Zdroj: Lucianka – bistro.florentyna.cz

3.5/5 - (4 votes)
3.5/5 - (4 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..