×
TOPZINE.cz

Recept: Dopřejte si spaghetti pomodoro

Italská kuchyně je jednou z nejjednodušších, ale přesto nejchutnějších kuchyní. Je lehká, recepty se skládájí z mála surovin a příprava je jednoduchá. Základem ovšem je mít kvalitní a čerstvé suroviny.

Pasta pomodoro
Pasta pomodoro, foto: Jana Kršiaková Minaříková, Topzine.cz

Pokud se rozhodnete koupit kvalitní těstoviny, nejlepší je zajít do italských obchodů, kde najdete jen ty nejlepší. Kvalitní těstoviny však můžete koupit i v obyčejném obchodě za cenu, která je srovnatelná s cenou těstovin nekvalitních. Nejkvalitnější těstoviny se vyrábějí z tvrdé pšenice. Sázkou na jistotu jsou pak zavedené italské značky jako Barilla či Agnesi.

Všeho tak akorát

Co se týká omáčky, těstoviny byste měli vždy s omáčkou promíchat, aby se rovnoměrně obalily a nebyly suché. Suché těstoviny jsou totiž to nejhorší, co existuje. Zároveň by omáčky nemělo být moc, aby pasta nebyla moc těžká.

Základem klasické omáčky pomodoro jsou kvalitní rajčata. Nejlepší jsou samozřejmě v létě, protože mají nejvýraznější chuť, ale bohatě si vystačíme i s kvalitními rajčaty z plechovky, na rajčatech ale moc nešetřete, čím kvalitnější koupíte, tím lepší bude výsledek. Další důležitou surovinou jest bazalka, ale pouze čestrvá! Pokud použijete sušenou, nikdy nedosáhnete takového výsledku jako s čerstvou. Dále je potřeba kvalitní olivový olej a česnek.

Co budeme potřebovat:

Spaghetti

400 g krájených rajčat

Hrst čerstvé nasekané bazalky

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

Dokonalá omáčka je základ

Do pánve vlijeme olivový olej a vhodíme stroužky česneku. Česnek před tím lehce zmáčkneme dlaní. Česnek necháme v pánvi do té doby, než se nezačne mírně smažit. Pak přidáme rajčata a chvíli vaříme, asi 15 minut, aby se z omáčky vyvařila zbytečná tekutina a omáčka tak byla výraznější.

Během vaření omáčky si uvaříme těstoviny. Do velkého hrnce dáme vodu a dobře ji osolíme, pasta by se vždy měla vařit v osolené vodě. Jakmile se začne voda vařit, vhodíme těstoviny a vaříme než budou al dente – na povrchu uvařené, ale uvnitř stále kladou odpor na skus.

Pasta pomodoro
Pasta pomodoro, foto: Jana Kršiaková Minaříková, Topzine.cz

Po provaření omáčky vyjmeme česnek a omáčku osolíme a opepříme. Vypneme plamen a pak přimícháme nasekanou bazalku. Tu ovšem přidáváme až nakonec, protože jinak by zcela ztratila svou chuť.

Jakmile máme omáčku dokonale dochucenou, přidáme do ní scezené těstoviny a důkladně pastu obalíme.  Při servírování můžeme pastu ještě pokapat trochou olivového oleje.

Dobrou chuť!

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..