×
TOPZINE.cz

Recept: Snadný krupicový nákyp s ovocem

Je sladký, je sytý a je univerzální. Krupicový nákyp lze podávat jako hlavní chod i jako moučník, s ovocem nebo i bez něj. Jeho příprava je jednoduchá a ingrediencí nemnoho.

Ingredience potřebné k přípravě krupicového nákypu, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Ingredience:

0,5 l mléka

80 g krupice

100 g cukru krystal

4 žloutky

ze 4 bílků tuhý sníh

hladká mouka

tuk na vymazání

Nejprve krupicová kaše

Prvním krokem přípravy krupicového nákypu je krupicová kaše. Předpokládám, že krupicovou kaši umí uvařit i naprostý začátečník, ale jeden nikdy neví. Tedy na její uvaření je třeba mléka, krupice a špetky soli. Podle zamýšleného množství krupicové kaše začneme ohřívat mléko (obvykle se používá tak půl litru pro dvě až tři osoby) a do něj přidáme 5 až 6 polévkových lžic krupice a vaříme do zhoustnutí. Krupicová kaše je hotova, necháme ji zchladnout, ale nemusí být úplně studená.

Uvařená krupicová kaše, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Žloutky a sníh

Mezitím, co stydne kaše, oddělíme žloutky od bílku. Tento proces se může zdát složitý, ale při troše opatrnosti je výsledek zaručen. Nejprve rozbijeme skořápku vejce na dvě poloviny, ale obsah vejce nevyklepneme, nýbrž ho přeléváme z jedné poloviny skořápky do druhé a přitom se snažíme, abychom nevylili žloutek, naopak bílek se snažíme dostat pryč. Po oddělení žloutku a bílku by nám tyto dva prvky vejce měly zůstat ve dvou různých nádobách. Pozor, do bílku se nesmí dostat žloutek!

Až bude kaše vlažná, vmícháme do ní žloutky a cukr. Tím budoucí nákyp získá chuť a barvu. Poté ušleháme sníh. Buď elektrickým šlehačem, nebo ručně. Já osobně používám ruční šlehání, i přesto, že je trochu namáhavé. Správně ušlehaný sníh by měl držet tvar, neměl by příliš téct a při obrácení nádoby dnem vzhůru by z ní neměl vypadnout. Kdo má odvahu, může si to zkusit. Ušlehaný sníh vmícháme do kaše a vlijeme do předem vysypané nádoby (nejlépe hladkou moukou), třeba pekáče, a dáme péct. Pro zpestření chuti lze přidat různé druhy ovoce i do několika vrstev.

Nákyp před upečením, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Pečení

Protože krupici jsme již uvařili v kaši, soustředíme se při pečení spíše na vytvoření barvy. Nicméně je třeba také pamatovat na to, že přidané vejce je syrové a že je v poměrně vysoké vrstvě. Z toho vyplývá, že nejprve pečeme pozvolně a poté, je-li to třeba, pečeme zprudka. Krupicový nákyp je hotový, když se již nelepí na špejli, kterou do něj vpíchneme, popřípadě (nedej bůh když hrozí jeho připálení). Hotový krupicový nákyp je možné podávat teplý i studený, posypaný moučkovým cukrem. Přeji dobrou chuť.

Hotový krupicový nákyp, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..