×
TOPZINE.cz

Recept první pomoci: Utopenci nejen s octem a cibulí

FOTO: UtopenecV prosinci prudce stoupá riziko přejedení sladkostmi, na Nový rok se mnozí probudíme s parádní kocovinou: v obou těchto případech je dobré mít v lednici zavařovačku první pomoci. S čím? S utopenci!

FOTO: Utopenec připravený k servírování
Utopenec připravený k servírování. Foto: Ivana Štěchová

Přípravu utopenců zvládne jistě každý. Úplným základem je mít špekáčky, hodně cibule, vodu, ocet, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, sůl a cukr. Špekáčky zbavíme střívek a nakrájíme na kousky, které následně vršíme ve sklenici střídavě s vrstvou cibule pokrájené na kolečka.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy

Mezitím smícháme vodu s octem a zbylými ingrediencemi a společně krátce povaříme (okolo pěti minut). Počkáme, až hotový nálev trochu vychladne, a poté jím ještě vlažným zalijeme obsah zavařovačky. Zavíčkujeme, na týden (nejlépe však rovnou dva) odložíme do lednice a pak už jen vesele konzumujeme.

Potřebujeme:

10 špekáčků

0,5 l octa

0,5 l vody

5 cibulí

5 kuliček celého pepře

5 kuliček nového koření

1 lžička cukru

0,5 lžičky soli

2 bobkové listy

Patříte-li ovšem mezi náročné labužníky, které při pohledu na zavařovačku zcela obyčejně narvanou buřty s cibulí přechází hlad, můžete si recept libovolně obohatit.

FOTO: Zásoba utopenců
Zásoba utopenců. Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Nakrojte špekáčky ze tří čtvrtin, pomažte je buď prolisovaným česnekem, nebo plnotučnou hořčicí smíchanou s pepřem, doprostřed pak vložte plátek kyselé okurky. Do sklenice k nim kromě cibule přidejte ještě na plátky pokrájené stroužky česneku, chilli papričky (chováte-li v oblibě ostřejší jídla) a krátce povařený květák s kolečky mrkve. Do nálevu přidejte anýz, fenykl a tymián.

Můžeme použít:

10 plátků kyselých okurek

Plnotučná hořčice

Mletý pepř

3 chilli papričky

5 stroužků česneku

1 mrkev

Trochu květáku

Špetka anýzu

Špetka fenyklu

Špetka tymiánu

Tuto dopředu připravenou pochoutku bezpochyby oceníme i uprostřed shonu návštěv mezi svátky. Není nic jednoduššího, než vyndat z lednice utopence a nakrájet k nim chleba: hosty tím jistě neurazíte.



1 Komentář Recept první pomoci: Utopenci nejen s octem a cibulí

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..