×
TOPZINE.cz

Recept: Pomazánka na obložené chlebíčky + tip na oblohu

Obložené chlebíčky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Co by to bylo za oslavu bez milovaných chlebíčků? To si ani nedovedeme představit! Tento druh pohoštění je snad nejoblíbenějším a nejvariabilnějším u nás vůbec.

Obložené chlebíčky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Ač většinou známe klasické chlebíčky na vece, není toto bílé pečivo naprostou nutností. Nahradit ji lze toustovým chlebem, celozrnným chlebem, bagetou či různými suchary. Druhem pečiva lze regulovat nejen chuť výsledného produktu, ale také jeho zdravost a stravitelnost.

Ingredience na pomazánku (cca na jednu veku):

1 pomazánkové máslo bez příchuti
1 smetanový tavený sýr bez příchuti (obdélníček)
1 lžíci plnotučné hořčice
sůl

Vše dát do mísy a důkladně stěrkou promíchat.

Dietní, stravitelná, chutná

U toho, kdo fandí populárnímu vlašáku, asi neuspěji, ale ti, kteří nepohrdnou něčím lehčím a méně agresivním snad tento naprosto jednoduchý recept využijí.

Pomazánku si samozřejmě můžete dochutit dle vlastního uvážení. V tomto složení na ni já ale nedám dopustit.

Jako pečivo poslouží i celozrnný chléb, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Ať už je namazaná na semínkový chléb, nebo veku, krásně pohladí po duši a zachová chuť všeho, co na chlebíček naložíte. Není přitom ani mdlá, ani její aroma necítíte ještě týden.

Tip na oblohy na relativně dietní chlebíčky:

  • kuřecí, krůtí či vepřová šunka
  • plátkový eidam
  • kousek uzeného sýra
  • vejce vařená natvrdo
  • zavařené okurky
  • rajče
  • kečup nebo sardelová pasta

Pečivo nejprve namažete pomazánkou a obkládáte dle vlastní fantazie a zručnosti.

Na vajíčko dáte kapku kečupu, nebo sardelové pasty – ta ale zanechává nepříjemnou pachuť v ústech a pro někoho je příliš slaná.

Čerstvá zelenina dodá chlebíčku lehkost, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

V případě, že jsou chlebíčky opravdu malé jako na ilustračních fotografiích, můžete šunku a plátkový sýr svinout do sebe. Nebude vám potom z občerstvení nic nechtěně opadávat a chutě se harmonicky promísí.

Uchovávejte v chladu!

Pohoštění lze udělat i pár hodin dopředu, překrýt jej igelitem a nechat pěkně odležet. Toto však nedoporučuji v případě, že jako podklad použijete suchary, které by mohly nechtěně navlhnout!

A po dobře odvedené práci se se svým výtvorem hezky pochlubte návštěvě. Ale varuji vás, pravděpodobně se po nich místo obdivného vzdychání jen zapráší.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..