×
TOPZINE.cz

Recept: Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou vám zachutná

Inovovaná tradice. Tento výraz krásně vystihuje následující recept na svatomartinskou husu. Jak to?

FOTO: husa
Husa je tradičním symbolem svatomartinských hodů, Zdroj: sxc.hu

Receptů na husu postaročesku – kmín, sůl a dost – je nesčetně moc. Tradice, která neurazí. Ale proč si s tak skvělou ingrediencí nepohrát a nevyzdobit si ji po svém, zvláště když se jedná o svatomartinskou husu a je to jen jednou do roka?

Pro 4 – 6 osob
Příprava: 15 min., pečení 2 – 3 hod.,
nasolení pár hodin až 1 den

Co budete potřebovat:

1 husa (cca 4 kg)
20 g másla
5 šalotek
5 – 6 jablek
2 lžíce cukru, nejlépe třtinového
sůl
pepř
voda na podlévání

Na omáčku:

200 g sušených švestek
¼ l červeného vína (svatomartinského)
sůl
20 g másla
pepř
citron
½ l vody

Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého dne. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek. Husu naplníme směsí a otvor uzavřeme.

Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme vrchní částí pekáče a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 2 hodiny a v průběhu pečení obracíme a podléváme. Čirý tuk (bez přípečků) během pečení sbíráme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče. Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jím husu. Dopékáme jí odkrytou a dokřupava cca 20 minut.

Švestková omáčka

Sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem.

Sušené švestky, Zdroj: notstepfordwives.com

Doporučuji udělat si z přípravy martinské husy menší rituál. Pozvěte zúčastněné již na přípravu husy. Popíjení svatomartinského vína s přáteli a pečení husy je tip na skvěle strávené odpoledne, které se se sklenkou vína určitě protáhne do noci.

Ohodnoťte tento článek


1 Komentář Recept: Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou vám zachutná

  1. Autor receptu se neurazí ale co jsme zatím doma dělala svatomartinskou husu nikdy se mi nepovedla ani zdaleka tak dobrá jako na gurmánských akcích. Zrovna na jednu akci do gurmánské restaurace v Ostravě se zítra chystám, tak alespoň budu mít s čím zas porovnávat.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..