×
TOPZINE.cz

Recept: Pečená krkovička na česneku s bramborem

Foto: Pečená krkovička na česneku

Pokud se rozhodnete péct maso, máte na výběr z mnoha druhů: kuřecí, hovězí, telecí, jehněčí… Fantazii se meze nekladou. Jedním z nejoblíbenějších druhů je však maso vepřové. Jeho pečení je také jedním z nejjednodušších: dáte do trouby, zapnete a pak už jen čekáte.

Z vepřového masa se na pečení nejvíce hodí krkovice, buď s kostí, či bez, to už záleží jen na chuti. A proč právě krkovice? Je to maso prorostlé, takže se při pečení nevysuší jako například vepřová pečeně. Zároveň je to maso s velmi výraznou a jasně rozpoznatelnou chutí.

Co budete potřebovat:

  • Vepřová krkovice bez kosti v celku
  • 5 stroužků česneku
  • Hrubozrnná mořská sůl
  • Pepř
  • Dvě cibule
  • 8 celých brambor
  • Olej

Ochucení masa

V misce smícháme prolisovaný česnek, jednu zarovnanou polévkovou lžíci hrubozrnné mořské soli a tři lžíce oleje. Hmotu důkladně promícháme a důkladně vetřeme do masa. Maso důkladně promneme a dáváme pozor, aby se směs dostala všude. Maso opepříme a necháme chvíli odležet.

Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme je na půlkolečka, která dozlatova osmažíme. Nemusíte se bát cibuli trochu připéct, bude mít lepší chuť. Cibuli i s olejem odložíme do misky a dáme stranou. Dále si oloupeme brambory, které rozkrájíme na čtvrtiny.

Recept na grilovanou krkovici. Udělejte ji šťavnatou a plnou chuti

Pečení

Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme trochou oleje (můžete použít sádlo), na dno položíme půlku osmažené cibule, na cibuli dáme maso a na maso zbytek cibule. Kolem masa rozložíme brambory, které posolíme dle chuti. Všechno podlijeme asi hrnkem vody a vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu na 180 °C, dokud nejsou brambory měkké a maso upečené (respektujte zkušenosti s vlastní troubou). Maso během pečení podléváme vzniklým výpekem, aby bylo šťavnaté.

Foto: Krkovička pečená na česneku
Krkovička pečená na česneku, foto: Filip Kršiak

Po dopečení maso vyjmeme z pekáče na prkýnko a necháme asi deset minut odpočinout, maso tak bude rovnoměrně šťavnaté. To je způsobeno tím, že těsně po dopečení je nejvíce šťávy na okrajích pečeně, když necháme maso odpočinout, šťáva se krásně rozestoupí do celého masa a bude tak krásně šťavnaté a chutné.

Recept: Pečená vepřová krkovice se zelím a knedlíkem

Omáčka

Během tohoto masového odpočinku si připravíme omáčku. Do rendlíku slijeme výpek z pekáče a nalijeme k němu půl hrnku vody. Dáme na plamen a svaříme na polovinu. Poté odebereme část šťávy a rozmícháme v ní trochu hladké mouky. Vzniklou jíšku pomalu zašleháme do zbylé šťávy, dáváme pozor na žmolky, a asi deset minut provaříme, aby v omáčce nebyla cítit chuť jíšky.

Dobrou chuť!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..