×
TOPZINE.cz

Recept: Osvěžující polévka nejen na léto

Lidé, pro které je k obědu neodmyslitelná polévka, budou pravděpodobně potěšeni následujícími řádky, které popisují polévku osvěžující, chutnou a jednoduchou na přípravu. Opět se jedná o pokrm vhodný pro horké dny a troufnu si i říct, že pro lidi žíznivé, po práci unavené.

Ingredience pro 4 porce:

1 zelená paprika

1 žlutá paprika

2 rajčata

2 středně velké brambory

špetka mletého pepře

dvě špetky soli

5 cl oleje

1 l pitné vody

Ingredience
Veškeré přísady tvořící tuto polévku je možné nalézt na zahrádce, což je určitě příjemná zpráva pro ty, kteří nějakou zahradou disponují. Základní přísadou každé polévky je voda nebo vývar. V tomto případě se jedná o vodu.

Ingredience pro osvěžující polévku, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Dále bude třeba brambor, papriky (nejlépe žluté a zelené, pro pestrost), rajčat, soli, pepře a trochy oleje, ve kterém se rozpustí vitamíny rozpustné v tucích.

Trocha smažení
V hrnci, ve kterém se bude připravovat polévka, nejprve krátce osmažíme na drobné kostky nakrájené brambory. Ty je třeba již od samého začátku nepřetržitě míchat, protože se velice rády přichytávají ke dnu a při snaze o jejich odlepení mají tendenci vyletět z hrnce, což není zrovna příjemné (obzvláště při pomyšlení na následující úklid).

Smažící se brambory do polévky, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Přibližně po čtyřech minutách smažení přichází na řadu voda. Té by mělo být do poloviny hrnce a brambory v ní je třeba uvařit doměkka.

A hodně krájení
Čas při čekání na měkké brambory je možné využít na krájení zbylých ingrediencí. Krájení nastává po odstranění středů z paprik a zelených zbytků po stopkách z rajčat.

Rajčata i papriky je možné nakrájet na proužky, nebo na kostičky. Druhá varianta je jednodušší a estetičtější. Jakmile brambory změknou, je čas přidat papriku a pepř.

Krájená zelenina do polévky, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Po pěti minutách dalšího vaření přicházejí na řadu rajčata a ty vaříme ještě přibližně dalších pět minut. Pokud se stane, že paprika je nedovařená, nic se neděje, vše je v pořádku, alespoň je v polévce do čeho kousnout a navodí se tím pocit skutečné čerstvosti.

Doba přípravy nepřesahuje třicet minut, a to ani v závislosti na šikovnosti odvážlivce, který tento recept zkouší. Polévku je možné podávat studenou, což velice ocení lidé žízniví a přehřátí. Tedy přeji dobrou chuť.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..