Menu
TOPZINE.cz

Recept na zdobení perníčků. Nasajte tu správnou vánoční atmosféru

Zdobení perníčků k Vánocům neodmyslitelně patří. Je to nostalgická vzpomínka na bezstarostné dětství, která se předává z generace na generaci. Pojďme si zavzpomínat a popustit uzdu své fantazii.

Zdbení perníčků

Talíř ozdobených perníčků, Foto: Veronika Hricková, Topzine.cz

Perník znali lidé již v době, kdy znali med, mouku a oheň. Nejstarší perník se u nás pekl už v 15. století, byl to perník tlačený do forem.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Dnešní vykrajované medové perníčky jsou mnohem mladší. Patří tradičně k jarmarkům a poutím, ale neodmyslitelně i k Velikonocům a hlavně Vánocům.

Na perníčky potřebujeme:

400g hladké mouky
140g moučkového cukru
125g másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
žloutek na potření

Prosátou mouky vypracujeme společně s ostatními ingrediencemi, dokud nám nevznikne pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme alespoň do rána odležet.

Medové perníčky

Medové perníčky připravené ke zdobení

Druhý den rozválíme těsto a vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud perníčky nezezlátnou. Na závěr ještě teplé potřeme žloutkem pro lesk.

Připravíme si polevy a ingredience na zdobení. Každý může použít to, co uzná za vhodné – fantazii se meze nekladou.

Na bílkovou polevu potřebujeme:

1 bílek
moučkový cukr

Na růžovou polevu potřebujeme:

3 lžíce malinového sirupu
moučkový cukr
1 lžíce horké vody

Na zelenou polevu potřebujeme:

3 lžíce sirupu z kiwi
moučkový cukr
1 lžíce horké vody

Moučkový cukr proséváme, aby nevytvořil hrudky, a přidáváme ho do polev, dokud nemá poleva správnou konzistenci. Snadno zkontrolujeme polevu, když kápneme polevu na linku.

Ozdoby

Polevy a ozdoby

Pokud kapka drží svůj tvar, je poleva hotová. Pokud se nám však zdá, že je poleva moc hustá a bude se s ní špatně pracovat, rozředíme ji citrónovou šťávou.

Dobrou zábavu.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na zdobení perníčků. Nasajte tu správnou vánoční atmosféru