×
TOPZINE.cz

Recept na vánoční cukroví: Rádoby zdravé skorosušenky

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Na vločkové sušenky si dávejte pozor. Někdy se povedou takové, na kterých si vylámete i tu nejfestovnější protézu. Mnou dnes prezentované pochutiny sice také nepatří k nejměkčím, ale zatím s nimi k újmě na chrupu nikdo nepřišel. Zato jsou příšerně návykové!

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

V zimě jsme všichni poněkud žravější než v létě, a tak není vůbec od věci připravit si něco na zub. Nebudu vám nic namlouvat – podle mě neexistují zdravé a zároveň dobré zákusky (pokud se ovšem neuchýlíte k čisté chemii, náhradním sladidlům a podobně). Každopádně se dá jisté zdravosti docílit, pokud si vyberete ten správný recept s minimem cukru a tuků.

Vlastně ani nevím, jestli se těmto sušenkám dá říkat sušenky, ale na názvu snad ani nezáleží. Hlavní je, že se po nich semínkožrouti můžou utlouct a jejich příprava zabere sotva hodinku!

Původní dávkování zní:
4 lžíce lněných semínek
4 lžííce slunečnicových semínek
4 lžíce sezamových semínek
4 lžíce ovesných vloček
4 lžíce medu (přibližně)
1 bílek

Pravda ale je, že si můžete vytvořit naprosto libovolnou směs! Nemáte rádi sezam? Nedávejte ho tam. Máte zbytky mletých ořechů, kandované ovoce či mandle? Šup tam s nimi! Hlavní je, aby výsledná směs nakonec aspoň trošku držela u sebe. K tomu slouží bílek a med, kterých tam podle množství všeho ostatního a konzistence budete taky muset dát od oka. Med by samozřejmě měl být tekutý, pokud máte jen ten zcukernatělý, dejte ho rozehřát na chvilku do mikrovlnky.

Tip: Ovesných vloček se prodávají různé druhy. Pokud si budete moct vybírat, sáhla bych být vámi po těch jemných.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Směs ze semínek, bílku a medu, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Smíchali jste tedy všechno, co jste doma našli, dohromady a ze směsi se s trochou dobré vůle dá udělat placka? Ale zase pozor, aby vám těsto moc neteklo, možná byste měli problém dostat ho později z plechu (Pokud teče, přisypte vločky). Nyní jde do tuhého. Míchat umí každý, s pečením je to horší.

I zkušeným se stává, že buď nedopečou, nebo to přepísknou. Neexistuje zaručená teplota, ani doba pečení, každá trouba je naprosto individuální. U těchto sušenek to ale nebude tak tragické.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy

Nejdůležitější je mít pečicí papír. Dnes bez něho málokdo hne prstem. Vystřihněte si tedy potřebný pruh papíru, položte ho na studený plech a snažte se na něm lžičkou dělat hromádky nějak rozumně daleko od sebe. Ne moc, ne málo – nikdy nevíte, nakolik se výsledný produkt rozteče. Profíci umisťují hromádky hezky do řad. Nejen, že to vypadá hezky, ale nakonec vám toho na plech možná i víc vleze.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Máme plech, na něm papír, na papíru hromádky. Další postup je na vás, ale já doporučuji hromádky rozplácnout vidličkou. A to pěkně dlouhou namočenou ve vodě. Sladká hmota se na ni díky vodě tolik nelepí.

Všeobecně platí, že trouba má být rozehřátá už předtím, než do ní pečené jídlo vkládáte. Je však otázkou, jestli vám příprava zabere dvě hodiny, nebo deset minut. Musíte to vymáknout sami a podle toho v rozumném rozmezí dopředu troubu zapnout.

V původním receptu bylo psáno, že se sušenky mají v mírně rozehřáté troubě sušit. Já je peču, klidně i na 180 °C, ale pokud jste naprostí začátečníci, neznáte svou troubu a máte strach, co se stane, určitě se vám povedou i na velmi oblíbených 150 °C. Jen to bude trvat o chvilku déle.

Sušenky jsou hotové, když začnou zlátnout. Abyste barvu viděli dostatečně realisticky, budete muset nakouknout do trouby (pozor na unikající horký vzduch!), většinou mají tyto domácí pomocnice totiž poněkud zabarvené sklo.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Když je hotovo, vytáhneme plech z trouby pomocí rukavic, nebo alespoň navrstvené utěrky. Nikdy, opravdu nikdy nesahejte na horký plech holýma rukama. I když v kuchyni musíte počítat se šrámy a popáleninami, pokuste se je eliminovat.

Nyní budou sušenky ještě měkké, proto je nechte chvilku vychladnout a teprve potom je konzumujte. Tvrdost výsledných sušenek se odvíjí od barvy, po kterou je necháte péct. Tmavší budou tvrdší, světlejší potom měkkčí a černé bohužel hořké…

Přeji dobrou chuť, a pokud máte nějaké dotazy, nebojte se na mě obrátit!

 
Zdroj: paní Ada B. (mimibazar.cz)
 

5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..