×
TOPZINE.cz

Recept na vánoční cukroví: Perníčky

Výhodou tohoto těsta je, že se narozdíl od ostatních nemusí nechávat uležet přes noc. Pokud ale prahnete po perníčkách, které změknou, najděte si raději jiný recept. Tyhle můžou směle konkurovat sušenkám, které dostanete v lepším podniku ke kávě.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Nejprve zkontrolujte maminčiny zásoby, ve kterých nesmí chybět:

800 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
120 g Hery
5 lžic rozehřátého medu
2 celá vejce
2 žloutky (bílky můžete použít třeba na polevu)
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce koření (např. Kotányi)
kakao (cukrářské hořké, nikoliv granko)
+
1 vejce na potírání hotových perníčků

Všechny suroviny by v ideálním případě měly mít stejnou teplotu. A to pokojovou. Čehož ale asi moc nedocílíte, tak si nechte v teple povolit alespoň Heru.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy

Kakao se používá hlavně na obarvení. Proto pokud nechcete mít běličky, do větší mísy přidejte od oka (asi dvě lžíce) tohoto prášku. Jelikož je kakao lehké a rádo se zdrcává, je dobré ho prosít přes sítko, stejně jako cukr a mouku, a smíchat ho právě s těmito dvěma surovinami.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

K mouce, cukru s kakaem, perníkovému koření a jedlé sodě přidejte změklou Heru, rozehřátý med, vidličkou v hrnečku rozšlehaná vejce a vypracujte těsto. Pokud se vám nebude dařit hmotu spojit dohromady, přidejte trošku tuku nebo medu. Těsto by mělo být tužší, ale pěkně tvarovatelné.

TIP PRO DÁMY: Před hnětením si z nehtů odstraňte veškeré ozdoby, které by mohly odpadnout do těsta, a sundejte si prstýnky!

Nyní přijde na řadu vál – buď klasický dřevěný, takzvaný nudrplét, nebo silikonový, na kterém nemusíte tolik podsypávat, ale není na něm radno krájet ostrým nožem! Ať už vlastníte jeden, či druhý, lehce si plochu podsypejte na těsto použitou moukou, rozplácněte na ni kus těsta a vyválejte.

Těsto, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Těsto, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Tloušťka perníčků je na vás. Já dělám tenčí a peču je dokřupava.

Když už máte perníčky vykrájené a naskládané na pečicím papíru na plechu, trouba by měla žhnout na zhruba 170 °C. Plech umístíme nejlépe doprostřed trouby a pečeme asi 8 minut. Můžete samozřejmě experimentovat, podle tloušťky těsta můžou chtít perníčky více, nebo méně.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Hotové cukroví vytáhnete z pece, do té umístíte další – v mezičase nachystaný – plech a horké perníčky ihned potřete rozšlehaným vajíčkem se lžičkou vody. K potírání je nejlepší běžná peroutka, či něco podobné štětci. Perníčky se potírají jen lehce, aby chytly lesk, nikoliv aby po nich vejce teklo, když už povrch přestane sát.

V této fázi je základní recept hotový. Takto připravené sušenky můžete vzít v létě třeba k táboráku, a zaručuju vám, že nikdo nepohrdne. Většina z nás ale k Vánocům očekává poněkud… vánočnější cukroví než jen hnědé perníčky. Proto se pouštíme do zdobení…

Perníčky potřeme rozšlehaným  vejcem, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Jestli jste na tom tak bídně jako já a máte vážný problém už při malování čtverce nebo kolečka, vřele doporučuji perníčky jednoduše pokapat či pošplíchat polevou. Vypadá to efektně a nikdo nepozná, že jste manuálně totálně leví.

Tradiční zdobicí poleva na perníčky se zhotovuje z bílku, citronové šťávy a prosátého moučkového cukru. Tyto tři suroviny se umíchají do ideální hustoty podle toho, co s ní zamýšlíte provádět. Není od věci vyzkoušet si, jestli vám poleva vůbec ztuhne před tím, než nazdobíte všechny perníčky, a upozorňuji, že z jednoho bílku toho bude až až, takže ty dva, co se uvádí v receptu, jsou jen pro náročné strávníky, kteří se po cukrové polevě mohou utlouct.

Rozpustíme čokoládu v rendlíku nad parou, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Rozpustíme čokoládu v rendlíku nad parou, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Další možností je zdobit čokoládou. V zájmu vašich milovaných si rovnou kupte čokoládovou polevu. Ředit totiž hořkou čokoládu všude doporučovanou Omegou, díky které poleva následně parádně ztuhne, je ohavnost, a kdo má ještě zbytek chuťových buněk, vám řekne, že díky pachuti tohoto tuku zkazíte úplně všechno, vedle čeho ho jen položíte.

I u polevy vás ovšem nemine nahřívání hmoty v nádobě nad parou (pokud se neuchýlíte ke zdobení sáčkovou polevou, kterou jen hodíte do horké vody i s obalem). Ikea má ve svém sortimentu něco mezi šufánkem a cedníkem – tedy velkou kulatou naběračku bez dírek. Tahle je ideální k rozpouštění čokolády, protože parádně pasuje na hrnec a má praktické držátko.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Ať už zdobíte cukrovou polevou, nebo čokoládou, je radno si vybrat pevný sáček – nejlepší jsou sáčky na mražení nebo samozavírací pytlíky. Tomu pak ustřihnete růžek, nebo do něj uděláte jen dírku špendlíkem, podle toho, jak moc chcete malovat či cákat na cukroví.

Na závěr vše necháte řádně zaschnout, umyjete komplet kuchyň včetně oken a stropu, vyhodíte spálené nepodarky i s papírem a plechem, ošetříte si popáleniny a řezné rány a nakonec zapijete prášek na nervy nějakým tím vánočním punčem (raději kupovaným) a dáte si chleba se salámem.

Tímto vaše dnešní pečení úspěšně skončilo!

Hotovo!, Foto: Eva Mácová,  Topzine.cz
Hotovo!, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

1/5 - (1 vote)
1/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..