Menu
TOPZINE.cz

Recept na Šopský salát. Naučte se bulharskou letní klasiku

Šopský salát je skvělým jídlem během horkých letních dnů. Proto je tak oblíbený v jižanských zemích, zvláště v Bulharsku, odkud pochází. Osvěží vás a je lehký, takže vám po něm nebude těžko.

Šopský salát si můžete dát jako lehký oběd třeba s kouskem pečiva, nebo jím nahraďte přílohu. Třeba taková kombinace steaku na grilu a šopského salátu zní opravdu lákavě.

Ingredience (na jednu porci salátu):

  • 2 rajčata
  • 1 menší cibule
  • 1/2 okurky
  • 1 zelená paprika
  • 10 dkg sýra balkánského typu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Nakrájíme rajčata na kostky. Okurku můžeme nakrájet stejně, nebo ji jen rozřízneme podélně a potom na půlměsíčky. Z papriky vyřízneme jádro a nakrájíme ji na kolečka.

Nakonec si nakrájíme cibuli, také na půlkruhy. Jednotlivé vrstvy cibule od sebe oddělíme a nasypeme do mísy ke zbývající zelenině.

Do salátu přidáme na kostičky nakrájený sýr. Osolíme jen lehce, protože sýr je sám o sobě dost slaný.

Čtěte také: Recept na krémové italské rizoto s kuřecím masem a špenátem

Nakonec směs zalijeme olivovým olejem a posypeme lžičkou oregana. Všechno zamícháme a nejlépe ještě na hodinu odložíme do lednice.

 

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na Šopský salát. Naučte se bulharskou letní klasiku