×
TOPZINE.cz

Recept na rajčatovou polévku s pečenou paprikou. Dostane vás jemně pikantní chutí

Sezóna rajčat právě přichází a proto je čas naučit se připravovat nápadité červené recepty. Jedním z nich je i skvělá polévka, které dodává švih voňavá pečená paprika.

FOTO: Rajčatová polévka
Rajčatová polévka je skvělým jídlem pro letní večery. Foto: Lenka Rejfířová, TOPZINE.cz

Když venku zrovna nesvítí sluníčko, nebo se vracíte domů pozdě večer, lehká rajčatová polévka vás zahřeje a nasytí. Podávejte ji s opečenou bagetou.

Ingredience pro 4 osoby:
6 středních rajčat
4 červené papriky
½ cibule
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
lžička mleté papriky
400 ml zeleninového vývaru
8 lžic zakysané smetany na ozdobu

Rozpálíme troubu na 200 stupňů. Papriky rozkrojíme podélně na polovinu a odstraníme jádřinec. Položíme je řezem na pečícím papírem vyložený plech a pečeme asi 10 minut, dokud se na slupkách nevytvoří černé puchýře.

Potom plech vyndáme a necháme papriky zchladnout, abychom je mohli oloupat. Rajčata nakrojíme do křížku na opačné straně než je bubák, aby se nám lépe loupala, vložíme je do misky a spaříme horkou vodou. Zhruba po minutě rajčata pomocí vidličky přemístíme do misky s ledovou vodou a potom je můžeme pohodlně oloupat. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky, to samé uděláme s cibulí.

Loupání paprik je záležitost pro trpělivé, je potřeba nalézt si způsob, který vám nejvíce vyhovuje. Jde to lehce, pokud si papriku otočíte řezem nahoru a mezi dužinu a slupku vsunete palec. Dužina se tak snadno oddělí od slupky. Oloupané papriky pokrájíme na menší kousky.

V hrnci na lžíci oleje orestujeme cibuli. Až začne měknout a měnit barvu, přidáme nasekaný česnek a mletou papriku. Promícháme a ztlumíme plamen.

Čtěte také: Recept na tvarohovou pomazánku s česnekem a řeckým jogurtem

Přidáme pokrájená rajčata a papriky, lžíci oleje a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Potom zeleninu rozmixujeme ručním mixérem a přidáme vývar. Prohřejeme, přidáme sůl a pepř podle chuti a podáváme. Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu.

Tip! Před rozmixováním můžete část nakrájené zeleniny oddělit a přidat na závěr na talíř. Polévka tak získá na zajímavosti a chuť rajčat a pečené papriky ještě více vynikne.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..