×
TOPZINE.cz

Recept na punč ve třech variacích. Kterou z nich vyzkoušíte vy?

Punč nepatří mezi nejtypičtější nápoje, které by se u nás podávaly, ale rozhodně neuškodí si nějaký zkusit připravit.

FOTO: Vánoční punč
Vánoční punč chutná i zahřeje, Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Nápoj se rozšířil díky Británii, jejíž kolonisté na něj narazili v Indii. Proto nepřekvapí seznam původních surovin, z jakých se punč připravoval – čaj, víno, zázvor, vanilková kůra, hřebíček apod.

Další skvělé recepty čtěte zde

Punčů je nekonečné množství druhů. Pokud ale dodržíte správný postup přípravy, každý z nich má ve finále okolo 30% alkoholu. Ten ale není v nápoji téměř cítit, proto je pití punče poměrně zrádné. Prakticky se jedná o tradiční český „svařák“, jen trochu vylepšený.

Existuje dokonce několik receptů na vánoční a zimní punče. Pár z nich si představíme. Postup je u všech receptů prakticky stejný – tekutinu smícháme s ostatními surovinami a svaříme.

Zimní punč

červené víno sladké (1 l)
pomeranče a citróny (pomerančů více než citrónů, řekněme tři pomeranče a dva citróny)
rum (panák až dva)
hřebíček, celá skořice
cukr (čtvrt kila)
vanilkový lusk

(množství zde popsané vychází z použití litru vína, to znamená, že při přípravě punče ze sedmičky vína je třeba použít méně ostatních surovin o ¼)

Jak píši výše, příprava je jednoduchá. Ovoce se nakrájí na kolečka. Ta se hodí do vína společně s ostatními ingrediencemi. Jen rum bych nalil až do hotového punče, aby vyniklo jeho aroma. Dovedeme punč k varu a držíme ho v něm jednu až dvě minuty. Poté je třeba jej přecedit.

FOTO: Celá skořice detail
Bez skořice se žádný dobrý punč neobejde, Zdroj: sxc.hu

Pokud nám  zbyly plátky ovoce, můžeme je použít jako ozdobu.

Vánoční punč

bílé víno sladké nebo polosladké (0,7 l)
voda (0,1 l)
sladká jablka („sladkost“ doporučuji vyzkoušet předem)
celá skořice
hřebíček
rum (panák až dva)
cukr 100g

Opět naházejte všechno do jednoho hrnce, kromě jablek. Nechejte svařit tak jednu minutu a přeceďte. Potom nakrájejte jablka na drobné kostičky, pečlivě je zbavte jadřinců apod. a hoďte kostky do hotového punče. Další minutku nechte povařit, ale už neceďte, jablka nechte v punči. Nalijte rum a zamíchejte, ať se vůně prostoupí.

Podzimní punč

červené víno (0,7 l)
bílé víno (0,7 l)
voda 0,5 l
griotky (panák až dva)

Postup stejný jako u předchozího punče.

A jako poslední lahůdku tu mám takový slavnostní nápad na závěr.

Punč je alkohol a alkohol hoří. Nepovede se to pokaždé, ale když nalijete punč do sklenic a poté do nich rozlijete rum, je větší šance, že hladina vzplane. Varování – nepijte zapálený alkohol – oheň uhasíte tak, že drink zamícháte!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..