×
TOPZINE.cz

Recept na pravou jihočeskou kulajdu. Vyzkoušejte tuhle tradiční polévku

FOTO: Polévka Kulajda
Jihočeská Kulajda je to pravé pro zahřátí v zimních dnech, Foto: Lenka Rejfířová

Kulajda je hustá polévka, typická pro Jižní Čechy, a receptů na ni je nespočet. V žádném z nich ale nechybí houby, brambory a kopr. Ve studených lednových dnech Kulajda krásně zahřeje a svou sytostí hravě nahradí hlavní jídlo.

Kulajda je jednoduchá polévka, kterou můžete uvařit i s minimem zkušeností a zásob v ledničce. Houby můžete použít čerstvé i sušené, polohříbky i pravé hřiby – podle druhu hub bude polévka chutnat jinak, ale pokaždé skvěle!

Ingredience (4 až 5 osob)

30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
1 ½ l vody
4 velké brambory
200 ml 12% smetany
30 g hladké mouky
nasekaný kopr
1 vejce
ocet

Houby vložte do velkého hrnce s vodou, solí a kmínem a pod pokličkou vařte cca půl hodiny (sušené houby před vařením na chvíli namočte do studené vody).

Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce

Poté přidejte na malé kostičky nakrájené brambory. Když jsou brambory téměř měkké, rozmíchejte v hrnku mouku se smetanou a pomalu vlijte do polévky.

Přidejte sekaný kopr a 2 lžíce octa. Vajíčka rozšlehejte a pomalu vlijte do polévky.

Tip! Do polévky můžete použít také zakysanou smetanu, poté stačí přidat cca půl lžíce octa. Kulajdu můžete připravit také se ztracenými vejci.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..