×
TOPZINE.cz

Recept na novoroční čočku na kyselo. Aby vám peníze neutekly

FOTO: Čočka na kyseloČočku u nás vaříme hlavně na Nový rok, protože věříme, že nám do dalších dní přinese peníze. Ale co o ní vlastně víme?

FOTO: Čočka na kyselo
Čočka na kyselo - česká novoroční klasika, Zdroj: youtube.com

Spousta lidí nad čočkou ohrnuje nos. Zdá se být příliš obyčejná a chuťově nezajímavá. Ale když popustíme uzdu fantazii, dají se i s čočkou uvařit výborné, zajímavé, a k tomu ještě zdravé recepty. Ať už to jsou polévky, saláty nebo všemožné smažené čočkové placičky.

Řada z nás už také ví, že čočka není jen hnědá, ale že výborná pro přípravu jídel je i čočka červená, zelená nebo černá. Velkou inspirací pro přípravu čočky jsou recepty indické kuchyně.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Čočka je skvělým zdrojem bílkovin, železa i glukózy a bohatá je i na zinek, který je důležitý pro správné fungování naší imunity. Takže, když začnete takhle zdravě na Nový rok, bude to pro váš organismus určitě dobrý start.

Novoroční čočka na kyselo

I když se dá čočka připravit na spoustu různých způsobů, většina z nás dává přednost této české klasice.

Co budete potřebovat:

500 g čočky
3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce másla
1 najemno nakrájenou cibuli
1 kostku zeleninového bujonu
1 malý bobkový list
špetku tymiánu
ocet nebo citronovou šťávu
cukr

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě hodiny ji namočte do studené vody. Nasáklou čočku slijte a zalijte novou vodou, přikryjte pokličkou a uvařte doměkka.

Mezitím si připravte zeleninový bujon. Jednu kostku uvařte asi ve 200 ml vody.

Na tuku opečte cibulku, zalijte ji vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. 10 minut povařte a pak vyjměte bobkový list. Přisypte uvařenou čočku a dolaďujte chuť octem nebo citronovou šťávou a cukrem. Opepřete, osolte a ještě chvilku povařte.

Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo opečenou uzeninou, volským okem a kyselou okurkou. Záleží ale jen na vás. Dát si ji můžete s čímkoli, na co budete mít chuť.

Znáte novoroční tradice? Víte, co jíst a co určitě nevařit?

Nemá se jíst maso opeřenců, aby s nimi neodletělo štěstí. Z toho samého důvodu se nemají jíst ryby, aby štěstí neodplavalo, ani zajíc, aby neuteklo. Má se obědvat čočka, která přináší peníze a vepřové, protože prasátko symbolizuje štěstí.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..