Rychlý, nenáročný a hlavně výborný recept na klasické lívanečky, které zvládne úplně každý. Chutná snídaně nebo sladký oběd…
Lívanečky, Foto: Barbora Strnadová
Ingredience:
280 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva
špetkla jedlé sody
2 lžíce krupicového cukru
2 vejce
300 ml mléka
olej na smažení
Jednoduše těsto
Odváženou mouku prosijte do větší misky s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli.
Poté vmíchejte dvě lžíce krupicového cukru a vytvořte důlek. Ve druhé misce prošlehejte vejce s mlékem a pomalu je vlijte do misky s moukou. Pro těsto bez hrudek můžete použít k míchání ruční mixér.
Na teflonové pánvi se dá smažit i zdravěji, Foto: Barbora Strnadová
Hlavně nepřipálit!
Na mírně rozehřáté pánvi rozpalte trošku oleje a naběračkou nalijte několik lívanečků. Vlezou se tam tak tři velké skoro jako pivní podtácek.
Smažte je asi minutu z každé strany. Ale pozor, opravdu jen na mírném plameni, jinak se nám lívance připálí a těsto uvnitř bude syrové.
Na pánev můžete dolívat olej, ale je možné dělat lívanečky i zdravěji a smažit je na sucho, na teflonové pánvi.
Jako přílohy se nemusíme bát ani zavařeného ovoce, Foto: Barbora Strnadová
Lívanečky lze podávat s ovocem, jogurtem, s máslem utřeným s medem, kompoty nebo klasickou marmeládou. Samotné lívance jsou docela suché, ačkoli malému bráškovi velice chutnaly.
Zdroj: časopis Apetit