×
TOPZINE.cz

Recept na likér Irish cream

Výtečná chuť, nádherná vůně, dokonalé pohoštění. Vaše vánoční návštěvy se k vám budou nadšeně vracet!

FOTO: adventní věnec
Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Ingredience:
500 ml rumu (irské whiskey, brandy…)
1 salko (slazené kondenzované mléko)
1 smetana 33% (nebo hrnek mléka)
2-3 lžíce čokoládového sirupu
1 lžíce instantní kávy
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky mandlového extraktu

Návod? Velmi snadný! Vše smíchejte dohromady a prošlehejte ponorným mixérem. Pokud nemáte ponorný, bude stačit i klasický koktejlový.

Irish cream je chuťově podobný domácímu receptu na Baileys, ale přece jen je trošku jiný. Odlišnost mu dodává především kávová příchuť, vanilkové a mandlové aroma a nevařené salko.

Buďte flexibilní

Pokud nemáte doma čokoládový sirup a nechcete si ho ani vařit půl litru, dalo by se doporučit přelít hořké kakao s moučkovým cukrem troškou horké vody. Chuť i barva bude odpovídat, hlavně všeho s mírou!

Neholdujete-li příliš alkoholu, můžete dát jen půl dávky rumu, likér tak bude krémovější. Naopak můžete dle chuti přidávat ostatních ingrediencí a vesele si se svým výtvorem zaexperimentovat.

FOTO: Prskavka
Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Hotový uskladněte v pěkně tvarovaných lahvích v chladu a temnu, naleželý je prý nejlepší. Bohužel ho většina z nás vypije mnohem dříve, než stačí odležet!

K dokonalosti stačí do široké sklenice na whiskey nalít asi na dva palce Irish creamu a přihodit dvě kostky ledu.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy

Originál receptu: Marta G. (mimibazar)



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..