Menu
TOPZINE.cz

Recept na Lasagne alla bolognese. Připravte si doma italskou klasiku

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších jídel po celém světě. Základem jsou těstovinové pláty a různé druhy náplní, takže si jejich přípravu může každý přizpůsobit svým chutím. My vám přinášíme recept na tradiční boloňské lasagne.

Lasagne alla bolognese pochází z italského města Bologna. Existují také sladké verze lasagní, třeba s jahodami, ale také špenátové, žampionové, nebo se zelím.

Na masové ragú potřebujeme:

  • 2 středně velké cibule
  • 300 g mrkve
  • 300 g celeru
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • 750 ml pasírované rajčatové šťávy
  • stroužek česneku

Na bešamel potřebujeme:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml ohřátého mléka
  • špetka soli
  • ¼ lžičky muškátového oříšku

dále potřebujeme:

  • lasagne (cca 12 plátků, podle velikosti zapékací mísy)
  • 750 ml rajčatového pyré
  • 150 g strouhaného sýru (nejlépe parmazánu)

Do hrnce nalijeme trošku olivového oleje a přidáme nadrobnou nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přidáme mleté hovězí maso, které necháme zatáhnout a pak chvíli vydusit, aby pustilo šťávu. Asi po hodině dušení přilijeme rajčatovou šťávu a dále dusíme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec směs okořeníme, přidáme lisovaný nebo pokrájený stroužek česneku a ragú je hotové.

Jak uvařit lasagne. Připravte bologneskou omáčku i bešamel

V dalším kastrolku rozpustíme máslo a přidáme mouku. Vytvoříme jíšku, ke které pomalu přiléváme teplé mléko a mícháme, dokud se neutvoří hladký bešamel. Přidáme sůl a muškátový oříšek.

Ve vroucí osolené vodě s kapkou olivového oleje spaříme lasagne. Do hrnce s vodou je vkládáme maximálně po čtyřech kusech a když jsou ohebné a téměř měkké, ihned je zchladíme v míse se studenou vodou.

Jak správně uvařit těstoviny. Připravte je konečně al dente

Suroviny na lasagne máme připravené a už stačí jen vrstvit je do zapékací mísy.

Do zapékací mísy dáme na dno trochu bešamelu a rozetřeme ho i po okrajích. Poté přidáme lasagne, potřeme rajčatovým pyré a znovu pokládáme další lasagne. Další vrstvu tvoří masové ragú a bešamel. Třetí vrstvu tvoří pyré a bešamel. Čtvrtou je masové ragú a bešamel a poslední, pátou, vrstvu tvoří pyré a bešamel. Na závěr vše zasypeme strouhaným sýrem.

Zapékáme asi 45 minut při 160 až 180°C.

Tip! Lasagne se mohou stát i skvělým jídlem pro vegetariány, pokud maso zaměníme za špenát, nebo maso zkrátka vyměníte za větší množství sýra.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na Lasagne alla bolognese. Připravte si doma italskou klasiku