Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších jídel po celém světě. Základem jsou těstovinové pláty a různé druhy náplní, takže si jejich přípravu může každý přizpůsobit svým chutím. My vám přinášíme recept na tradiční boloňské lasagne.
Lasagne alla bolognese pochází z italského města Bologna. Existují také sladké verze lasagní, třeba s jahodami, ale také špenátové, žampionové, nebo se zelím.
Na masové ragú potřebujeme:
- 2 středně velké cibule
- 300 g mrkve
- 300 g celeru
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl
- 750 ml pasírované rajčatové šťávy
- stroužek česneku
Na bešamel potřebujeme:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 750 ml ohřátého mléka
- špetka soli
- ¼ lžičky muškátového oříšku
dále potřebujeme:
- lasagne (cca 12 plátků, podle velikosti zapékací mísy)
- 750 ml rajčatového pyré
- 150 g strouhaného sýru (nejlépe parmazánu)
Do hrnce nalijeme trošku olivového oleje a přidáme nadrobnou nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přidáme mleté hovězí maso, které necháme zatáhnout a pak chvíli vydusit, aby pustilo šťávu. Asi po hodině dušení přilijeme rajčatovou šťávu a dále dusíme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec směs okořeníme, přidáme lisovaný nebo pokrájený stroužek česneku a ragú je hotové.
Jak uvařit lasagne. Připravte bologneskou omáčku i bešamel
V dalším kastrolku rozpustíme máslo a přidáme mouku. Vytvoříme jíšku, ke které pomalu přiléváme teplé mléko a mícháme, dokud se neutvoří hladký bešamel. Přidáme sůl a muškátový oříšek.
Ve vroucí osolené vodě s kapkou olivového oleje spaříme lasagne. Do hrnce s vodou je vkládáme maximálně po čtyřech kusech a když jsou ohebné a téměř měkké, ihned je zchladíme v míse se studenou vodou.
Jak správně uvařit těstoviny. Připravte je konečně al dente
Suroviny na lasagne máme připravené a už stačí jen vrstvit je do zapékací mísy.
Do zapékací mísy dáme na dno trochu bešamelu a rozetřeme ho i po okrajích. Poté přidáme lasagne, potřeme rajčatovým pyré a znovu pokládáme další lasagne. Další vrstvu tvoří masové ragú a bešamel. Třetí vrstvu tvoří pyré a bešamel. Čtvrtou je masové ragú a bešamel a poslední, pátou, vrstvu tvoří pyré a bešamel. Na závěr vše zasypeme strouhaným sýrem.
Zapékáme asi 45 minut při 160 až 180°C.
Tip! Lasagne se mohou stát i skvělým jídlem pro vegetariány, pokud maso zaměníme za špenát, nebo maso zkrátka vyměníte za větší množství sýra.