Menu
TOPZINE.cz

Recept na klasické Tiramisu: Hardcore k Valentýnu!

Návodů jak udělat to pravé tiramisu jsou stovky, možná tisíce. My si dnes ukážeme, jak vypadá tradiční receptura tohoto opěvovaného dezertu. Kdo se bojí salmonely z tepelně nezpracovaných vajíček a vysokého obsahu tuku v mascarpone, určitě na internetu hravě najde českou variantu se šlehačkou a pomazánkovým máslem.

Piškoty a mascarpone, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Piškoty a mascarpone, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Budeme potřebovat:

3-5 čerstvých vajec
75-150g pudrového cukru
500g mascarpone
250g cukrářských piškotů
Amaretto, rum, či mandlové aroma (podle chuti)
150ml espresso (hrnek silné rozpustné kávy)
kakaový prášek

Příprava tiramisu je mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Důležité je spíše nakoupit si dopředu potřebné přísady.

Nejprve si uvaříme šálek silné instantní kávy, nebo alespoň z normální odstraníme soc. Necháme ji vychladnout a přidáme do ní alkohol dle chuti. Jsou doporučovány různé druhy, pro nás bude ale nejspíš nejschůdnější rum, či mandlové aroma. Jde čistě jen o nepatrný nádech chuti, takže na množství šetřete!

Vmícháme mascarpone do žloutků, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Vmícháme mascarpone do žloutků, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Zatímco káva úspěšně chládne, pustíme se do přípravy krému. Rozklepneme vajíčka, do jedné mísy dáme žloutky, do druhé bílky. Žloutky ušleháme s cukrem (přikláním se k 75g) do krémové konzistence a vmícháme k nim mascarpone. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuha a přimícháme opatrně do vedlejší misky s mascarpone a žloutky.

Nachystáme si hlubší nádobu a začneme namáčet cukrářské piškoty v kávě. Není ale ve vašem zájmu, aby byly piškoty úplně rozmáčené, proto je berte po třech a kávou je vždy jen protáhněte tak, aby byly z obou stran trošku nasáklé. Jestliže máte espresso v nízké misce, budete tuto procedůru muset s každými třemi kousky provést dvakrát – pokaždé z jedné strany.

Piškoty namáčíme jen zlehka, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Piškoty namáčíme jen zlehka, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Piškoty potom vyložte plíšek, misku, pečící nádobu z varného skla a podobné. Skládejte jeden vedle druhého. Na ně rozetřete půlku dříve zhotoveného krému. Pokračujte druhou řadou piškotů – ty se pro větší stabilitu dezertu skládají přesně opačně (křížem) než první vrstva. Na ně potom dejte zbytek krému.

Nyní nádobu nejlépe omotejte potravinářskou fólií a dejte ji alespoň na pět hodin do lednice. Před servírováním se tiramisu posypává hořkým kakaovým práškem, nebo třeba čokoládou.

Dobrou chuť!

Tiramisu, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Tiramisu, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Zdroj: rezeptewiki.org/wiki/Tiramisu_original (najdete zde postup i s obrázky!)

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na klasické Tiramisu: Hardcore k Valentýnu!