×
TOPZINE.cz

Recept na kapra na víně ve třech variacích. Oživte štědrovečerní tabuli

Kapr patří mezi tradiční štědrovečerní jídlo a existuje několik způsobů přípravy této sladkovodní ryby. Pokud vás omrzelo každoročně na Štědrý den připravovat kapra v trojobalu, podívejte se na následující recepty kapra na víně.

FOTO: Kousky kapra na pánvi
Příprava štědrovečerního kapra nemusí být každý rok stejná, Zdroj: youtube.com

Kapra na víně je možno připravovat na mnoho způsobů, stačí jen zaměnit pár surovin a rázem nám vznikne několik nezaměnitelných receptů pro přípravu kapra.

Kapr na víně s česnekem

Variace, která potěší každého milovníka česneku.

Co budete potřebovat:

2 dl bílého vína
olej
1 ks kapra
2 paličky česneku
sůl
mletý pepř

Kapra očistíme a na několika místech hluboko nařízneme. Osolíme, opepříme a vložíme na olej do zapékací misky. Utřeme česnek se solí a smícháme s vínem.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Jakmile se ryba opeče, podléváme pravidelně vínem a pečeme přibližně třicet minut. Přílohu podáváme podle chuti.

Kapr na víně s citrónem

Varianta s červeným vínem a rajským protlakem.

Co budete potřebovat:

4 porce kapra
100 g másla
1 cibule
250 ml červeného vína
1 lžíce rajčatového protlaku
špetka mletého pepře
sůl
1 lžíce cukru
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce citrónové šťávy

Kapra omyjeme, osušíme a osolíme. Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme porce kapra a po obou stranách dusíme asi patnáct až dvacet minut. Během dušení podléváme červeným vínem.

FOTO: Kapří maso
Správně naporcovaný kapr je základ

Poté kapra vyjmeme a zbylou šťávu poprášíme moukou, lehce osmahneme, podlijeme zbylým vínem a krátce povaříme. Nakonec přidáme rajčatový protlak, cukr, citrónovou šťávu, opepříme a dle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo brambory.

Kapr na víně s kmínem

Varianta, při které připravujeme kapra i s kůží.

Co budete potřebovat:

6 porcí kapra s kůží
50 g oleje
2 dl bílého vína
4–5 cibulí
1 lžičku sladké papriky
1 lžičku pálivé papriky
mletý pepř
kmín
sůl

Kapra s kůží naporcujeme a osolíme. Vymažeme si zapékací mísu olejem a vložíme kapra kůží nahoru. Kapra posypeme nejprve pálivou paprikou, pak pepřem, sladkou paprikou, kmínem a zasypeme kolečky cibule.

Pečeme přibližně patnáct až dvacet minut a poté kapra otočíme, znovu okořeníme (ale již bez kmínu a cibule), podlijeme vínem a pečeme, dokud cibulka nezezlátne.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..