×
TOPZINE.cz

Recept na jablečný štrúdl

Tento moučník patří naprosto neodmyslitelně ke konci léta, kdy musíme zpátky do školy a pracující upadají do deprese z předlouhých dní v zaměstnání. Štrúdl pohladí po duši a zvedne náladu!

FOTO: Jablka
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Budeme potřebovat:

1 listové těsto

hladkou mouku na podsypání

3 – 4 středně velká jablka

citron

ořechy

rozinky

strouhanku

cukr / cukr skořicový, případně koření

1 vejce na pomazání

Koupené listové těsto znamená půl úspěchu. Samozřejmě si můžete udělat vlastní, ale dnes vaříme rychle a efektivně. Proto si koupíme chlazené listové těsto, nebo ho necháme rozmrazit.

Jablka jsou základ

Dopředu si oloupeme jablka, nastrouháme do misky a pokapeme pořádně citronem. Před nandáním na těsto je musíme důkladně vymačkat, čímž nám vznikne lahodný mošt. Nedávno jsem navíc potkala jinou variantu přípravy jablek – jednoduše odstraníme jadřince a nožem je krájíme na plátky. Udrží si tak veškerou šťávu v sobě a nemusíme praktikovat moštování.

FOTO: štrúdl
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Předchystáme si také nakrájenou hrst ořechů, případně osmahneme strouhanku s trochou cukru.

Těsto rozdělíme na dva až tři díly, podle velikosti. Každý dílek rozválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem, rozinky a ořechy. Přidáme ještě skořici nebo místo obyčejného cukru rovnou použijeme skořicový. Není na škodu ani použít koření prodávané přímo na štrúdl.

Následně rozšlehaným vejcem pomažeme boky plátu, které jsme nechali asi dva centimetry z každé strany bez náplně, a zavineme. Pokud se obáváme, že by jablka mohla vytéct ven, z každé strany bok těsta jakoby zahneme, tedy přeložíme, přimáčkneme a celý štrúdl otočíme, přičemž ho přestěhujeme rovnou na plech s pečicím papírem.

Štrúdl je otázkou několika desítek minut

Tam zbývá poslední krok – pomazat náš výtvor rozšlehaným vejcem komplet.

FOTO: Jablka
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Když máme všechny tři nohavice na plechu, vložíme je do rozehřáté trouby na obligátních 180 °C a kocháme se pohledem přes zavřená dvířka. Pro vymazlenější štrúdl můžeme těsto i při pečení ještě párkrát potřít mlékem.

Podáváme pocukrované práškovým cukrem s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo třeba kopcem šlehačky. Dobrou chuť!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..