Jablečná sezóna je v plném proudu, a proto pro vás máme další inspiraci, jak jablíčka nejlépe zužitkovat. Jablečným dortem s tvarohem a smetanou si získáte i toho největšího mlsouna.
Tento jablečný dort je sice časově náročný na přípravu, ale věřte, že vaše úsilí se vyplatí. Spojení jablek, tvarohu a zakysané smetany vás překvapí lákavým vzhledem a osvěžující chutí.
Nejdříve si připravíme těsto
200 g polohrubé mouky
1 lžíci kakaa
100 g másla
1 vejce
60 g cukru krupice
špetku soli
½ lžičky mleté skořice
Všechny ingredience zpracujeme v těsto, které dáme alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Poté těsto vyválíme a dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Nezapomeňte s ním vyložit také strany formy.
Co je třeba na náplň?
1 kg jablek
3 vejce
1 lžíci citronové šťávy
250 g měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce vanilkového pudingu nebo škrobu
2 lžíce másla
1 lžíci moučkového cukru
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu jablek podusíme doměkka se lžící másla a se třemi lžícemi vody, což zabere asi 10 minut. Vychladlé pyré pak namažeme na těsto.
Smetanu, tvaroh, žloutky, krupicový a vanilkový cukr, citronovou šťávu a puding smícháme dohladka. Poté lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs nalijeme na rozetřená jablka. Pečeme hodinu asi na 180°.
Dort necháme zchladnout a zbylá jablka orestujeme na pánvi na lžíci másla. Poté zasypeme moučkovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Jablky pak vychladlý dort nazdobíme.