×
TOPZINE.cz

Recept na dýňový koláč. Objevte výjimečnou chuť dýně Hokaido

Dýňová sezóna už je téměř u konce. Máte doma stále Hokaido dýni a nevíte co s ní? Zkuste jeden z nejoblíbenějších koláčů Ameriky. Oblíbí si ho celá vaše rodina.  

FOTO: Dýňový koláč
Dýňový koláč s ořechy a skořicí, Foto: Veronika Hricková, Topzine.cz

Dýně Hokaido je opravdu vitamínovou bombou. Obsahuje vitamíny A, B, C a spoustu minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík a betakarotén. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, při žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích.

Konzumace Hokaido dýně je vhodná pro její vlákninu a detoxikační účinky, při redukčních dietách, ale i pro diabetiky. Je typická svojí jemnou sladkou a lehce oříškovou chutí.

Co budete potřebovat:

150g polohrubé mouky
100g celozrnné mouky
125g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce hnědého cukru
špetka soli

Smícháme mouky, přidáme na plátky nakrájené máslo, cukr (místo cukru můžeme použít med nebo javorový sirup), vejce a vše ručně zpracováváme, dokud se ingredience nespojí. Těsto vytvarujeme do bochánku a dáme vychladit do ledničky, než si připravíme dýňové pyré, nejlépe však přes noc.

Na dýňové pyré budete potřebovat:

1 menší Hokaido dýni
150g hnědého cukru
lžička mleté skořice
lžička mletého zázvoru
lžička mletého nového koření
2 vejce
1 zakysaná smetana

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou a necháme asi 20 minut povařit dokud dýně nezměkne. Poté slijeme vodu a rozmixujeme dýni na pyré, které necháme vychladnout. Mezitím si připravíme korpus.

Dýňový korpus
Korpus se zavařenou dýní, Foto: Veronika Hricková, Topzine.cz

Vychlazené těsto rozválíme a vytvarujeme do máslem vymazané dortové nebo koláčové formy. Potřeme meruňkovou marmeládou, posypeme drcenými ořechy nebo směsí ořechů. Jako další variantu si můžeme připravit s nakládanou dýní nebo přidat sušené meruňky, fantazii se meze nekladou.

Do vychladlého pyré přidáme cukr (med či javorový sirup), skořici, zázvor, nové koření, vejce a ručně prošleháme. Na závěr přidáme zakysanou smetanu na zjemnění.

Pyré nalijeme přes připravený korpus a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180°C na 40 minut.

Podávat můžeme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Dobrou chuť.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..