×
TOPZINE.cz

Recept na domácí paštiku z kachních jater

Foto: PaštikaDomácí paštika nepatří ke všedním pokrmům na českých stolech. To však nemůžeme říct o paštikách kupovaných. Proč ale nevyzkoušet paštiku vlastní výroby? Není čeho se bát.

Foto: Paštika
Paštika se ideálně servíruje s brusinkami.

Předem musím upozornit, že výsledek tohoto receptu se diametrálně liší od paštik, které běžně kupujeme. To ale není na škodu.

Suroviny:
500 g kachních jater
150 g špeku
1 cibule
1–2 vejce
Koření (mletý pepř, nové koření, muškátový květ, zázvor)
Brandy
Smetana
Slanina

Nejprve si na pánvi orestujeme pokrájenou cibuli. Poté přidáme játra, taktéž pokrájená. S krájením si však nemusíme příliš lámat hlavu. Později pochopíme proč.

Špek není na škodu

Až budou játra hotová, vypneme oheň pod pánví a necháme je chvilku odpočinout. Zatím si připravíme mlýnek na maso. Po chvilce odpočinku játra na cibulce umeleme. Vznikne poměrně nevzhledná hmota bez valné chuti. Než mlýnek na maso uklidíte, umelte ještě špek. Čím více špeku do paštiky přidáte, tím více bude výsledný produkt připomínat kupované paštiky. Dále do hmoty přidejte vejce, koření, trochu smetany a brandy podle chuti. Můžete i popustit uzdu své fantazii a přidat pokrájené mandle nebo trochu brusinek.

Foto: Paštika
Upečená paštika před podáváním

Takto připravenou hmotu důkladně promíchejte a ochutnejte. Případně můžete dochutit podle svých představ.

Nyní si vezměte vhodnou nádobu, ve které paštiku upečete. Praktická je například silikonová forma na biskupský chlebíček. Formu vyskládejte slaninou, aby byly všechny její strany zakryté. Poté naplňte připravenou hmotou.

Takto připravenou paštiku pečte přibližně 45 minut při teplotě 100 – 120 °C. Hotovou paštiku nechte důkladně vychladnout. Teprve poté můžete paštiku vyklopit z formy. Ideálně servírujte s kouskem dobrého pečiva a brusinkami.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..