×
TOPZINE.cz

Recept na domácí medový svařák a vánoční punč pro chvíle pohody

Horké alkoholické nápoje k mrazivé zimní atmosféře patří. Ať už je to tradiční svařák, nebo ovocný punč, který k nám dorazil z Anglie. A pokud si tyto nápoje navíc připravíte doma, krásně vám provoní celý byt.

FOTO: Vánoční punč
Domácím punčem o Vánocích okouzlíte každého hosta. Zdroj: Topzine.cz, Foto: Veronika Chvátalová

Vánoční punč pochází z Anglie, ale velké oblíbenosti se těší i u našich sousedů Rakušanů – o Vánocích si ho prý dopřávala i samotná císařovna Sissi, která alkohol obvykle nepila – hlídala si svou štíhlou linii.

Vánoční punč

50 g hrozinek

¼ l silného černého čaje

¼ l červeného vína

1 dl rumu

1 trubička skořice

1 vanilkový cukr

1 citron nebo pomeranč

Několik hodin před samotnou přípravou punče zalijeme rozinky rumem a necháme máčet. Čaj, víno a citronovou šťávu přivedeme k varu. Přidáme cukr dle chuti. Připravíme si vysoké sklenice.

Hrozinky, které jsme si předem namáčeli, částečně nasákly rumem, můžeme je tedy buď nechat okapat a použít je samostatně, nebo využít i zbylý rum a nalít ho na dno každé sklenice spolu s hrozinkami. Zalijeme vyrobeným punčem, ozdobíme plátkem citronu a ihned podáváme.

FOTO: Vánoční medový svařák
Svařené víno k vánočním svátkům patří. Zdroj: Topzine.cz, Foto: Veronika Chvátalová

Svařené víno se připravuje na několik způsobů, nikdy v něm však nesmí chybět skořice a badyán. Alternativa  s pravým včelím medem potěší vaše smysly i chuťové buňky a dokonale vás naladí na pohodovou vánoční vlnu.

Medový svařák

500 ml vody

1 l suchého červeného vína

10 lžic medu

2 pomeranče

3 celé trubičky skořice

hřebíček, badyán

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na plátky (cca 5 plátků si ponecháme k podávání) a dáme do hrnce s vodou. Přidáme koření a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plamene, do vody s pomerančem a kořením vmícháme med a necháme asi 15 min. odstát.

Přidáme víno a opět přivedeme k varu. Přecedíme od kousků koření a pomeranče, nalijeme do vysokých hrnků, ozdobíme plátky pomeranče a podáváme.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..