Recept na čokoládové cukroví. Kolik druhů vyzkoušíte vy?

FOTO: Čokoláda a cukroví
Od Mikuláše nejčastěji dostáváme sladkosti a cukroví, Zdroj: sxc.hu

Vánoce nám pomalu klepou na dveře, a tak je nejvyšší čas pustit se do pečení. Inspirujte se následujícími recepty na čokoládové cukroví.

FOTO: Čokoláda a cukroví
Čokoláda a vánoční cukroví, Zdroj: sxc.hu

Připravili jsme si pro vás hned několik čokoládových receptů. Vyberte si, který bude ten váš.

Čokoládové cookies

Klasické cookies nemusejí být pouze oblíbené sušenky, ale také netradiční vánoční cukroví.

Co budete potřebovat:

110 g změklého másla
110 g hnědého cukru
50 g bílého cukru
1 celé vejce
140 g hladké mouky
30 g kakaa
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
špetka soli
250 g mléčné čokolády

Našleháme máslo a cukr do pěny. Přidáme vejce a šleháme, dokud se vše nespojí. Kakao smícháme s hladkou moukou, práškem do pečiva a solí. Přidáme k máslu a dobře smícháme. Poté vmícháme nastrouhanou čokoládu.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Na plechu s pečícím papírem tvoříme lžící kopečky, mezi kterými necháme dostatečné mezery. Pečeme cca osm minut v troubě předehřáté na 177 °C nebo dokud nejsou středy koláčků měkké a současně kraje pevné. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na plechu.

Slepované cukroví

Cukroví z lineckého těsta není nikdy dost, ale ozvláštnit ho můžeme právě čokoládou.

Co budete potřebovat:

200 g másla
350 g polohrubé mouky
2 žloutky
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce kakaa
150 g nastrouhané hořké čokolády
rybízová marmeláda

Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, kakao, nastrouhanou čokoládu, poté vyklepneme žloutky a na kousky nakrájené máslo. Těsto zpracujeme a necháme tři až čtyři hodiny odležet v chladu.

Z těsta vykrajujeme různé tvary, které pečeme na 170 °C deset až patnáct minut a slepujeme rybízovou nebo jakoukoli jinou marmeládou.

Čokoládové rumové pralinky

Spojení rumu a čokolády vytváří jedinečnou kombinaci chuti a vůně, jež je typická pro vánoční čas. Rumové pralinky jsou snadné na přípravu, proto neváhejte a vyzkoušejte.

Co budete potřebovat:

1/4 l smetany ke šlehání
150 g mléčné čokolády
60 g mletých lískových ořechů
1/2 polévkové lžíce kakaa
3 polévkové lžíce rumu

Na obalení:
50 g hořké čokolády a 50 g mléčné čokolády

Do kastrůlku si nalijeme smetanu, kterou krátce svaříme. Přidáme nalámanou čokoládu, rozpustíme ji a vytvoříme hmotu, kterou necháme na chvilku vychladnout. Mezitím smícháme ořechy s cukrem, kakaem a rumem a přidáme do čokoládové hmoty.

FOTO: Rumové pralinky v kokosu
Rumové pralinky mohou být obaleny také v kokosu, Zdroj: sxc.hu

Směs necháme v lednici dobře ztuhnout. Druhý den z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve směsi nahrubo nastrouhané mléčné a hořké čokolády. Pralinky uchováváme v lednici.

Marokánky, sladká tečka na závěr

Marokánky byly v minulosti oblíbenou pochoutkou marockých sultánů. V současnosti se stále častěji objevují na našich stolech jako oblíbené vánoční cukroví.

Co budete potřebovat:
0,25 l polotučného mléka
80 g cukru
20 g másla
40 g hladké mouky
100 g drobně nasekaného kandovaného ovoce
120 g nasekaných lískových a burských oříšků
čokoláda na vaření

V mléce pozvolna svaříme cukr, mouku a máslo tak, aby vznikla řídká hmota. Už mimo plotnu vmícháme ořechy a kandované ovoce a kaše nám zhoustne. Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou (popřípadě použijeme pečící papír) a navlhčenou lžičkou tvarujeme a klademe na plech hromádky dostatečně daleko od sebe.

Pečeme dokřupava. Ještě horké marokánky sundáme z plechu, necháme vychladnout a spodní stranu poléváme čokoládou.

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Pavlína Civínová
Narodila se roku 1990 v Chomutově, vystudovala gymnázium v Kadani. V současné době studuje historii na Západočeské univerzitě v Plzni. Pro rubriku Apetit píše od července 2011.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*