Recept: Kynuté svatební koláčky s tvarohovou a povidlovou náplní

FOTO: Svatební koláčky
Svatební koláčky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Že bez koláčů není ta pravá svatba, o tom jsem vám už jednou v naší rubrice vyprávěla. Dnes vám konečně přináším jeden z osvědčených receptů na tuhle dobrotu a snad i dostačující návod, abyste se mohli vrhnout do pečení se mnou.

FOTO: Svatební koláčky
Svatební koláčky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Těsto na koláče:
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
2 žloutky
1 lžička soli
100 g cukru
500 g hladké mouky
¾ kostky čerstvých kvasnic
(nebo 1 balíček sušených)
+
1 vejce s trochou mléka na potření

Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
cukr krystal podle chuti
1 žloutek
(citronová kůra)
+
rozinky

Trnková náplň
= povidlová marmeláda
(slivovice, skořice)

Posypka
Zde

FOTO: Výroba svatebních koláčků
Na koláčky dáme tvaroh s rozinky a postupně je “zabalíme”, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Domácí pekárna se hlásí o slovo

Ti, kdo mě znají, mají jasno – rozhodně nebudu kynuté těsto připravovat ručně. Jednak v tom nejsem profík, a druhak to přístroje umějí líp. Pokud jste stejně jako já šťastnými majiteli domácí pekárny, zadělejte si těsto v ní.

Pár cenných rad pro začátečníky najdete zde, případně se nechte inspirovat našimi recepty přímo pro tuhle mašinku, kde je postup barvitě popsán.

Ostatním nezbyde, než se dát do práce ručně…

Tvaroh a trnky vévodí většině koláčů

Zatímco těsto kyne, můžeme se vrhnout na náplně. Je jen na vás, jakou zvolíte. Nejklasičtější u nás na Moravě jsou tvarohová a trnková. Povidla potom nejlépe domácí, ale ani kupovaným není co vytknout.

FOTO: Svatební koláčky
Rozinky se nakládají den předem do rumu, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Některé hospodyňky k trnkám přidávají skořici a slivovici. Ať už máte chutě jakékoliv, důležitou součástí přípravy je si marmeládu důkladně rozmačkat. Lépe se s ní potom pracuje.

Tvarohovou hmotu zase snadno promícháte pomocí ručního mixéru až pěkně do hladka. Rozinky se už tradičně namáčejí den předem do rumu a dávají se buď do koláče nahoru na tvaroh, nebo se vmíchají přímo do něj. Citronová kůra je záležitostí osobního vkusu. Já ji vynechávám.

Nezřídka pekařky tvaroh před použitím na několik hodin zabalí do savých látek, aby nebyl příliš tekutý. U tvarohu v kostce to ale není nezbytné.

Vzhůru do práce!

Nadýchané vykynuté těsto si dejte na vál podsypaný hladkou moukou nebo na nepřilnavou silikonovou podložku a rukama ho trošku prohněťte. Pomocí lžíce si takzvaně vyhazujte malé hromádky těsta a dávejte jednu vedle druhé na stůl.

FOTO: Trnkové svatební koláčky
Trnkové koláčky se někdy tvarují jako oválky a nastřihávají nůžkami, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Následně je prsty rozmáčkněte do placatého tvaru a dejte na ně maličkou hromádku náplně. Následuje nejsložitější část – balení. Placek vezměte do ruky a okraje spojte přes náplň, jako byste balili uzlíček. Konce k sobě důkladně přimáčkněte.

Opatrně hotový koláček uchopte za vršek přesně tak, jak ho stále ještě máte v dlani, omočte jej v rozšlehaném vejci s trochou mléka v jedné míse, následně v drobence v míse druhé, a spojeným vrchem dolů ho položte na pečícím papírem vyložený plech.

Tip: Pokud vám těsto čekající na rozdělení až moc vykyne, stačí jej lehce propracovat a můžete pokračovat.

FOTO: Drobenka je sladkou tečkou na koláčku
Drobenka je sladkou tečkou na koláčku, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Nikdy neodcházet od trouby!

Od řízků, zásmažky a koláčů se nikdy neodchází! To jistě koluje jako zásadní pravidlo v nejedné rodině. Je to pravda! Když naskládáte plný plech koláčků, nechte je cca dvacet minut na teplém místě kynout. Po tu dobu už se může hezky nažhavovat trouba. Obligátních 180 °C je potom to pravé pro vaše výtvory.

Svatební koláčky se pečou takzvaně dozlatova, dvířka trouby ale často barvu zkreslují. Do dvaceti minut by mělo být zhruba hotovo.

Následuje vytažení z trouby a… no málokdy dojde na vychladnutí…

Přeji vám dobrou chuť!

FOTO: Svatební koláčky s tvarohem
Vypečené koláčky krásně voní, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Eva Mácová
Narodila se 14.12.1986 v Brně, kde o pár let později úspěšně absolvovala Střední odbornou školu informačních a knihovnických služeb. Do dalších studií se vrhla na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Pro Topzine psala od října 2009, kdy začala přispívat do rubrik Apetit a Hudba. Do února 2011 byla editorkou rubriky Apetit. Kontaktovat ji můžete na adrese EvaMacova@seznam.cz

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*