×
TOPZINE.cz

Recept: Koprová omáčka s vařeným vejcem a vařenými brambory

Koprová omáčka je českou klasikou. Lze ji podávat na několik způsobů. Nejznámější je s vařeným hovězím masem a knedlíkem. My si uvaříme vegetariánskou variantu: s vejci vařenými natvrdo a vařenými bramborami.

Koprová omáčka
Koprová omáčka s vařenými vejci a brambory, foto: Filip Kršiak

Koprová omáčka je tradičním jídlem, podobně  jako svíčková na smetaně. Bohužel koprovka není moc oblíbená, protože se často vaří ze sterilizovaného kopru. Když ovšem použijete kopr čerstvý, výsledek vás zaručene mile překvapí.

Co budeme potřebovat:

4 lžíce másla

3 lžíce oleje

5 lžic hladké mouky

500 ml zeleninového vývaru

300 ml smetany ke šlehání (31% tuku)

100 ml plnotučného mléka

Svazek čerstvého kopru

Sůl, pepř, cukr, ocet, kmín

Vejce

Brambory

Kopr je jednoletá rostlina, která roste na zahradách mnohdy jako plevel. Jeho použití je všestranné: květ a semena se používají k zavařování a listy se používají jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Vynikající je například kombinace čerstvého kopru, zakysané smetany a lososa.

Jak na koprovou omáčku

Nejdříve si připravíme kopr: důkladně jej opereme a obereme od stonků, ty ale nevyhazujeme, později je totiž využijeme. Obraný kopr posekáme najemno a odložíme stranou. Pokud se vám nepodaří sehnat čerstvý, samozřejmě můžete použít sterilizovaný, výsledek ovšem nebude zdaleka tak chutný jako při použití kopru čerstvého.

V hrnci rozpálíme máslo s olejem. Olej se přidává proto, aby se máslo nepřepálilo a dalo se na něm smažit. Do rozpáleného tuku vsypeme hladkou mouku a zasmažíme růžovou jíšku, kterou postupně zaléváme zeleninovým vývarem. Pokud máte čas, doporučuji použít pravý zeleninový vývar, pokud ovšem spěcháte, vystačíte si s bujónem z kostky. Dobře rozmícháme, nejlépe metlou, aby v polévce nebyly hrudky. Po rozmíchání přilijeme mléko a necháme chvíli povařit.

Asi po pěti minutách vaření přihodíme do omáčky stonky z kopru, které nám zbyly při obírání listů. Pokud chcete, můžete stonky svázat provázkem, aby se vám později snadno vybíraly. Takto připravený základ omáčky necháme na mírném plameni provařit asi dvacet minut, pravidelně však mícháme, protože omáčka se velmi snadno připaluje.

Příloha

Během vaření omáčky si připravíme přílohu: brambory a vejce. Oloupané brambory, překrájíme je na menší kousky a uvaříme v osolené vodě s troškou kmínu doměkka.  Posléze uvaříme vejce natvrdo.

Koprová omáčka
Koprová omáčka, foto: Jana Kršiaková Minaříková, topzine.cz

Doladění omáčky

Do provařeného omáčkového základu vmícháme smetanu a čerstvý nasekaný kopr.  Omáčku osolíme a opepříme. Podle vaší vlastní chuti přidejte cukr či ocet nebo obojí. Záleží, jestli máte rádi omáčku sladší, kyselejší či sladkokyselejší.

Podávejte s uvařenými brambory a vejci.

Dobrou chuť!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..