×
TOPZINE.cz

Recept: Jak na česnekové a bylinkové máslo

Ať už na bagetu do trouby, na rohlík ke svačině, na brambory, nebo na maso při grilování, ochucená másla se stanou perlou vaší kuchyně!

FOTO Máslo
Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz

Nezbytné:
– máslo
– koření podle chuti

Je asi jasné, že bez másla si bylinkové máslo uděláte těžko. Ano, dal by se použít nějaký margarín, což také samozřejmě můžete, ovšem specifickou chuť posunete trošku na jinou úroveň.

Kupované máslo není vůbec špatné!

Pokud si bylinkové máslo koupíte, budete mile překvapeni nejen jeho chutí, ale i mnohostranným využitím. Řekla bych, že je skoro návykové. Je zde však bohužel nepoměr mezi cenou a množstvím. Proto není od věci vyzkoušet si vlastnoruční výrobu.

FOTO: Bylinkové máslo
Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz

Jednodruhové česnekové máslo logicky vytvoříme smícháním másla s česnekem. Máslo by pro tento účel mělo být několik hodin v pokojové teplotě, česnek potom utřený se solí, jen tak namačkaný nebo klidně sušený.

Po důkladném promíchání všech surovin, které si do másla usmyslíme dát, následuje jeho uskladnění – vřele doporučuji využít k tomu vyšetřený kelímek od margarínu či jinou podobnou nádobu. Klasické balení do alobalu, nebo fólie a tvoření tvaru válce je sice libé pro oko, v praxi to ale nemusí být až tak snadné.

Máslo se dá uskladnit na měsíce

Hotový poklad uskladníme v lednici, odkud jej vyjímáme nejdříve po hodině, tedy po ztuhnutí. Máslo se dá také zmrazit, přičemž vám vydrží i měsíce.

Bylinkové máslo se dělá úplně stejně. Mohou se používat bylinky čerstvé, sušené i mražené. Často se i do bylinkového másla přidává česnek, dodá mu na plné chuti. Krom něho je dobré přidat sůl, petrželku a trošku tymiánu. Na hodně aromatická koření pozor, mohou přerazit všechnu ostatní chuť.

FOTO: Bylinkové máslo
Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz

Milovníkům oregana a bazalky se zde otevírají široké prostory k experimentování. Stejně tak závislákům na chilli a vůbec všech možných paprikách. Někdo do másla přikápne lehce citronu a výjimkou není ani přidávání cibule, strouhaného křenu, kopru, pažitky, majoránky a tak dále.

Legendární česneková bageta

Klasická česneková, chcete-li česnekovo-bylinková bageta se tvoří velmi jednoduše. Nakrojíme bagetu vždy po cca centimetru, ale nedokrojíme do konce. Do vřezů dáme vždy kousek másla, nakonec ji pomažeme komplet. Celou bagetu následně zabalíme do alobalu a dáme hezky péct do trouby. Můžeme ji potom opéct i bez obalu.

FOTO Bylinkové máslo
Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz

Mě v souvislosti s bylinkovým máslem naprosto okouzlily čistě bílé bagety na dopečení doma. Prodávají se ve vakuovaném balení, doma si je asi deset minut dopečete, pak je rozkrojíte, potřete máslem a jen tak lehce grilujete. S čerstvým salátem je to neskutečná dobrota, kterou vytřete zrak širokému okolí.

Pokud do nich k máslu na zapečení přihodíte nějaký ten sýr, vaše trouba se stane nejoblíbenějším spotřebičem v domácnosti!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..