×
TOPZINE.cz

Recept: Houbové risotto

Italské risotto, Foto: Jana Kršiaková Minaříková
Italské risotto, Foto: Jana Kršiaková Minaříková

Většina z nás asi zná klasické české rizoto ze školní či závodní jídelny. Vyzkoušejte pravé italské risotto a nechte se unést jednoduchou kombinací chutí.

Italské risotto, Foto: Jana Kršiaková Minaříková

Když se řekne italská kuchyně, mnohým se vybaví dvě klasická jídla: pizza a těstoviny. Vedle těchto dvou jídel mají Italové ještě jednu národní klasiku – risotto. Tento pokrm je typický zejména pro oblast Milána a Lombardie.

Na dvě porce budeme potřebovat
1 střední cibuli
1 stroužek česneku
5 bílých žampionů
50 ml bílého vína
2 a půl hrnku rýže Arborio
700 ml kuřecího vývaru
hrst baby špenátu
3 lžíce smetany
1 lžíci velmi jemně nastrouhaného parmazánu
olej, sůl, čerstvě mletý pepř

Začínáme

Cibuli jemně nasekáme, česnek nakrájíme na plátky, žampiony na velikost sousta. Rozpálíme pánev a vhodíme cibuli, smažíme asi čtyři minuty, pak přidáme nakrájený česnek a žampiony a opékáme další minutu, poté přisypeme rýži a chvíli smažíme, asi dvě minuty.

Přilijeme víno a necháme vypařit alkohol, až se víno vstřebá do rýže, přidáme dvě naběračky kuřecího vývaru.

Vývar je vývar

Doporučuji použít pravý kuřecí vývar, risotto bude mít lepší a výraznější chuť. Samozřejmě můžete použít i kostkový bujón, ale možná se vám stane, že risotto bude mít mdlejší chuť a nebude tak výrazné.

Po přidání vývaru by měla být rýže celá ponořená, ale neměla by moc plavat, vaříme na středním plameni, dokud se vývar nevstřebá, pak vlijeme další naběračku a takto pokračujeme, až je rýže uvařená na skus – na povrchu měkká, ale uvnitř pevná.

Italské risotto, Zdroj: Jana Kršiaková Minaříková

Špenát dodá risottu lehkou hořkost, ale zároveň skvělou chuť

Mezitím si spaříme baby špenát. Špenát omyjeme a dáme do cedníku, přelijeme dostatkem vařící vody a poté rychle vložíme do studené vody. Když takto špenát upravíte, bude vláčný, ale neztratí svou svěží zelenou barvu.

Když je rýže uvařená, přidáme spařený špenát, osolíme, opepříme a přilijeme smetanu a ještě chvíli vaříme, pak vmícháme máslo.

Risotto by mělo být hezky krémové a vláčné, ale nemělo by plavat. Nakonec přidáme parmazán a můžeme podávat.

Složky risotta můžete samozřejmě podle chuti obměňovat. Žampiony můžeme nahradit restovanou zeleninou dle chuti, mořskými plody nebo můžete k houbám přidat například kuřecí maso.

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..