×
TOPZINE.cz

Recept: Francouzská cibulačka jednoduše a luxusně

Cibulačka je asi tou nejklasičtější francouzskou polévkou. Francouzi ji prý vaří jako sváteční polévku. Vyniká svou jednoduchou přípravou a vždy úžasnou chutí. Pokud máte kvalitní suroviny, výsledek je zaručený.

Francouzská cibulačka, foto: Jana Kršiaková Minaříková, topzine.cz

Smutnou skutečností je, že když si v restauraci objednáte cibulovou polévku, často vám na stole přistane vývar se syrovou cibulí. Bohužel tato polévka nemá s pravou francouzkou cibulačkou nic společného.

Tajemstvím chutné polévky je dobrý a silný vývar, ať už zeleninový, či kuřecí. Pokud ovšem nemáte čas ani chuť vařit se s domácím vývarem, použijte bujón. Další ingrediencí je cibule, kterou je třeba pomalu restovat, čím déle, tím lépe. Zbylými surovinami jsou pak už jen tymián, sůl a kvalitní sýr, nejlépe ementál nebo gruyére.

Co budete potřebovat:

1 a ½ litru vývaru (zeleninový, kuřecí)

5 cibulí

½ lžičky čerstvého tymiánu (eventuálně sušeného)

Dvě lžíce hladké mouky

Sůl, pepř, lžíci másla

Světlý toustový chléb

Sýr ementál či gruyére

Jak na to?

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. V silnostěnném hrnci rozpálíme máslo a vhodíme do něj cibuli, kterou necháme asi pět minut sklovatět. Po pěti minutách stáhneme plamen na střední a cibuli za občasného míchání dusíme pod pokličkou asi dvacet minut.

Pokud cibule hnědne příliš rychle nebo se moc přichytává, plamen ještě ztlumíme.  Až má cibule hezkou zlatohnědou barvu, zaprášíme ji moukou, tymiánem a necháme chvíli restovat, pak směs zalijeme vlažným vývarem a na mírném plameni vaříme dalších dvacet minut.

Francouzska cibulacka
Servírování naladí strávníky, foto: Jana Kršiaková Minaříková, topzine.cz

Během vaření polévky si připravíme toustový chléb. Rozkrájíme ho na poloviny a každou půlku poklademe sýrem, vyskládáme na plech a vložíme do trouby a pomalu zapékáme, dokud není sýr rozteklý a chléb křupavý.

Poté, co se polévka důkladně provaří, odstavíme ji z plamene a dochutíme ji solí a pepřem, případně tymiánem.

Polévku podáváme v miskách s několika plátky rozpečeného chleba.

Dobrou chuť.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..