Recept: Dvoubarevná tvarohová buchta

Opět přicházím s další buchtou typu smíchat a upéct. Tentokráte se jedná o výbornou tvarohovou dobrotu, která je vynikající i druhý den hezky naležená z lednice. To oceníte zejména v horkých dnech.

Tvarohová buchta, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Tmavé těsto:
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
2 vajíčka
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
2 hrnky hladké mouky
2 polévkové lžíce kakaa
citronová kůra (opravdu nemusí být!)

Tvarohové těsto:
2 tvarohy
1 vanilkový cukr
1 vanilkový puding, nevařit – vsypat prášek
1 hrnek moučkového cukru
2 vajíčka
1 hrnek mléka

Smíchat, nalít, přelít, upéct

Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe ručním mixérem opatrně prošleháme kakaové těsto, v druhé potom to tvarohové.

V případě, že použijete tvaroh vaničkový, takový ten hodně mokrý, uberte alespoň půl hrnečku mléka. I tak bude hmota víceméně tekutá.

Uleželá zasytí i osvěží, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Hrajte si s barvami

Do vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu nalijte přes polovinu kakaového těsta, důkladně jej stěrkou rozetřete do všech koutů a na něj navrstvěte tvarohové.

Pravděpodobně se vám těsta už teď smíchají dohromady, nevadí. Úplně v klidu jej lehce rozetřete, ať je tvaroh v každém kousku.

[wysija_form id=”3"]

Navrch nalijte zbytek kakaové hmoty a opět vyrovnejte povrch

Pečte na 150 – 180 °C zhruba hodinku v předehřáté troubě. Samozřejmostí je pravidelná kontrola dřevěnou špejlí. Tvarohové těsto vám bude sice špinit až do konce, ale jeho hotovost jasně naznačí hnědnutí vykukujících tvarohových ploch.

Tvarohem lze buchty i vkusně zdobit, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Mouka dělá zázraky

Téměř identický recept, avšak s jiným vrstvením, jsem již zkoušela. Místo hladké mouky se použila polohrubá a hutnější tvaroh se instaloval navrch zdobícím sáčkem. Hladká mouka mi ale učarovala víc, dodá buchtě na vláčnosti.

Čtěte také: Recept na buchtu z marmelády

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Eva Mácová
Narodila se 14.12.1986 v Brně, kde o pár let později úspěšně absolvovala Střední odbornou školu informačních a knihovnických služeb. Do dalších studií se vrhla na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Pro Topzine psala od října 2009, kdy začala přispívat do rubrik Apetit a Hudba. Do února 2011 byla editorkou rubriky Apetit. Kontaktovat ji můžete na adrese EvaMacova@seznam.cz

1 Comment on Recept: Dvoubarevná tvarohová buchta

  1. Skoda, ze se neda tento recept poslat pres meil, ze clovek musi byt na Facebook. Ja osobne jsem Facebook skoncila, nebot jsem ho na nic nepotrebovala :)

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*