Opět přicházím s další buchtou typu smíchat a upéct. Tentokráte se jedná o výbornou tvarohovou dobrotu, která je vynikající i druhý den hezky naležená z lednice. To oceníte zejména v horkých dnech.
Tmavé těsto:
- 1 hrnek mléka
- 3/4 hrnku oleje
- 2 vajíčka
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 polévkové lžíce kakaa
- citronová kůra (opravdu nemusí být!)
Tvarohové těsto:
- 2 tvarohy
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový puding, nevařit – vsypat prášek
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vajíčka
- 1 hrnek mléka
Smíchat, nalít, přelít, upéct
Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe ručním mixérem opatrně prošleháme kakaové těsto, v druhé potom to tvarohové.
V případě, že použijete tvaroh vaničkový, takový ten hodně mokrý, uberte alespoň půl hrnečku mléka. I tak bude hmota víceméně tekutá.
Hrajte si s barvami
Do vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu nalijte přes polovinu kakaového těsta, důkladně jej stěrkou rozetřete do všech koutů a na něj navrstvěte tvarohové.
Pravděpodobně se vám těsta už teď smíchají dohromady, nevadí. Úplně v klidu jej lehce rozetřete, ať je tvaroh v každém kousku.
Navrch nalijte zbytek kakaové hmoty a opět vyrovnejte povrch
Pečte na 150 – 180 °C zhruba hodinku v předehřáté troubě. Samozřejmostí je pravidelná kontrola dřevěnou špejlí. Tvarohové těsto vám bude sice špinit až do konce, ale jeho hotovost jasně naznačí hnědnutí vykukujících tvarohových ploch.
Tip: Seznamte se s vestavnými troubami MORA s vnitřním zaobleným tvarem připomínajícím tradiční pec. Díky rovnoměrné cirkulaci horkého vzduchu upečete rovnoměrně buchtu i svatomartinskou husu. Díky programu EsoClean se navíc trouba čistí prakticky sama a vám tak odpadne neoblíbená práce.
Mouka dělá zázraky
Téměř identický recept, avšak s jiným vrstvením, jsem již zkoušela. Místo hladké mouky se použila polohrubá a hutnější tvaroh se instaloval navrch zdobícím sáčkem. Hladká mouka mi ale učarovala víc, dodá buchtě na vláčnosti.
Buchta je vynikajici,pecu ji casto a rada…a vychlazena z lednicky opravdu nema chybu! Dekuji za recept…
Pecu ji poprve, dala jsem tedka do trouby,nu jsem zvedava, urco bude skvela :) ale urcite se po ni zaprasi jak po kazde buchte co upecu :)
Kolik ml je 1 hrnek mléka ?
Skoda, ze se neda tento recept poslat pres meil, ze clovek musi byt na Facebook. Ja osobne jsem Facebook skoncila, nebot jsem ho na nic nepotrebovala :)