×
TOPZINE.cz

Recept: Borůvkový koláč s drobenkou

Borůvkový koláč, Zdroj: Jana Kršiaková Minaříková

Tenhle ten koláč je prostě bomba. Jakmile ho vyndáte z trouby, budete kolem něj kroužit, dokud ho celý nesníte. Dokonalá kombinace křehkého a jemného těsta, slaďoučkých borůvek a zlatavé drobenky vás prostě dostane.

Borůvkový koláč, Zdroj: Jana Kršiaková Minaříková

Zavřete oči a zasněte se: sedíte na zápraží, slunce svítí, držíte v ruce hrnek s mlékem a nekontrolovatelně se cpete borůvkovým koláčem. Je totiž dost dobře možné, že se vám tohleto stane. Budete se totiž cpát, až se vám budou dělat boule za ušima.

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
¼ másla
1 vejce

Na náplň:
2 lžíce strouhanky
½ litru borůvek

Na drobenku:
2 lžíce rozpuštěného másla
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru

Rychlé a křehké těsto

V míse smícháme suroviny na těsto – mouku, cukr, máslo, vejce – a důkladně zpracujeme, aby se hmota stala homogenní. Chvíli hněteme, pokud se těsto moc lepí, přidáme víc mouky, pokud je naopak těsto moc tuhé, přidáme víc másla. Když se nám těsto zdá dostatečně zpracované, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme na 15 minut do lednice, těsto se pak nebude při práci tolik lepit.

Pečení

Po 15 minutách těsto vyndáme a chvíli je hněteme. Vymažeme koláčovou formu máslem a vysypeme ji polohrubou moukou. Těsto do formy natlačíme prsty, snažíme se o co nejtenčí vrstvu, poté na několika místech propícháme vidličkou a vložíme do trouby předehřáté na 180°. Pečeme asi 15 minut – těsto by mělo lehce zrůžovět.

Mezitím si v misce smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo a důkladně promícháme, měla by nám vzniknout směs s hrudkami – drobenka.

Mňam!

Zrůžovělé těsto vyndáme z trouby a posypeme strouhankou (těsto nenasaje tolik šťávy z borůvek a nebude rozmáčené), poklademe borůvkami a posypeme drobenkou. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 15 minut. Koláč je upečený, když jsou okraje a drobenka zlatavé.

Koláč doporučuji nechat trochu vystydnout, nakrájet a podávat třeba s kopečkem zakysané smetany.

Dobrou chuť!

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..