Mediální centrum Orbis začalo od března letošního roku pořádat Vinařské podvečery, na nichž budou představováni nejlepší malí vinaři a nejlepší domácí sýraři. První z těchto podvečerů proběhl 23. března v prostorách Centra na Vinohradské ulici a jeho průvodcem se stal sommelier a publicista Zdenek Reimann.
Během prvního setkání byla představena vína z Nového Vinařství z Drnholce na Moravě a biosýry z kozí farmy v Březí u Blatné. Nové Vinařství, jak už sám název napovídá, funguje na našem trhu teprve od roku 2005, ale za tu dobu si už stihlo vybudova pevnou pozici mezi tuzemskými vinaři a má i široké spektrum svých příznivců.
Nové Vinařství se prosadilo především díky užívání moderních technologií při zpracování vína a důrazem na kvalitu svých výrobků. Progresivní design etiket, šroubové uzávěry lahví i skleněné zátky Vino-lok dávají tušit, že jde o silného a moderního hráče na tuzemské i zahraničním trhu.

Nové Vinařství používá moderní design etiket Foto: Jana Volská, Topzine.cz
Celá produkce Nového Vinařství je rozdělena do tří řad: Cépage (bílá a růžová odrůdová vína), Cuvée (směs více odrůd nebo směs jedné odrůdy vyrobená z hroznů různých vlastností) a Léger (vína, u kterých bylo zastaveno kvašení a mají méně než 5 % alkoholu a více než 100 g/l zbytkového cukru). Novinkou Vinařství je růžové perlivé víno – Rosecco.
Ochutnáváme a doporučujeme
Ochutnávka vín probíhající za příjemné asistence sommeliera Zdenka Reimanna zahrnovala následující vína:
Murmure – Veltlínské Zelené Extra Brut – lehké a výrazně suché, bílé, šumivé víno kvašené v láhvi.
Cépage – Tramín Červený – víno světle žluté barvy s výraznou vůní připomínající odkvétající růže.
Rosecco – Svatovavřinecké – Rosé – jemně perlivé, růžové víno s ovocnou vůní a svěží chutí.
Cuvée – Fata Morgana – směsné bílé víno vyrobené z modrých odrůd Frankovky, Svatovavřineckého a Rulandského modrého. Víno má světle bronzovou barvu, vůni žlutého melounu a ovocnou chuť.
Součástí ochutnávky byl i stoprocentní bílý vinný mošt Jus De Cépage z odrůdy Ryzlink Rýnský. Měl barvu starého zlata a sladkou medovou chuť.
Sýry z Kozí biofarmy v Březí
Aby bylo potěšení z vína úplné, je dobré ho doplnit jídlem. Ideální kombinací jsou sýry. Ty přijela do Mediálního centra Orbis představit paní Emilie Citterbartová, majitelka Kozí farmy v Březí u Blatné v jižních Čechách.

Přírodní kozí sýry jsou typické svým „tvarohovým“ vzhledem Foto: JanaVolská, Topzine.cz
Rodinná ekologická farma funguje od roku 1998 a zpočátku byla zaměřena na chov plemenné bílé kozy krátkosrsté. Postupem času ale přibyla i plemena jiných tvarů a barev a několik krav pro výrobu kravských biosýrů v zimních měsících, kdy kozy méně dojí, ale je potřeba udržet výrobu. Veškeré krmivo, hlavně seno a obilí, pochází výhradně z pozemků farmy, které jsou, stejně jako chov a mléčné výrobky, certifikovány jako ekologické produkty – biopotraviny.
Kozí farma Březí dodává své produkty výhradně do maloobchodních prodejen a s jejími mléčnými výrobky se tak můžete setkat v řadě bioobchůdků a prodejnách zdravé výživy. Jakou výbornou příležitost pro malé zemědělce vidí paní Citterbartová farmářské trhy. Své výrobky tak jezdí pravidelně prodávat například do Dejvic.
Přírodní sýry s příchutí i bez
Během ochutnávek jsme měli možnost vyzkoušet čerstvý kozí sýr bez příchuti, kozí sýr s bazalkou, pažitkou a výborný kravský sýr. Všechny sýry byly velmi jemné chuti i vůně a byly opravdu lahodné. Tyto čerstvé přírodní sýry bez stabilizátorů jsou charakteristické svou tvarohovou konzistencí a bílou barvou.

Konopný čaj je vedlejším sortimentem Kozí farmy. Konopná semínka se přidávají do sýrů Foto: Jana Volská, Topzine.cz
Kromě výše zmíněných příchutí farma dále nabízí sýr petrželový, česnekový, cibulový, pepřový a nízkotučný polotvrdý. Novinkou je kozí sýr s konopným semínkem, které při jeho konzumaci křupe, a připomíná tak oříšky. Farma totiž jako vedlejší sortiment nabízí konopný biočaj vhodný na nespavost a bolení hlavy.
Mezi další produkty Kozí farmy v Březí patří kozí mléko, pomazánky, tvaroh, máslo a syrovátka. V zimních měsících farma nabízí především kravské produkty – mléko, sýr, máslo, měkký tvaroh nebo přírodní jogurt.
První, zahajovací Vinařský podvečer v Mediálním centru Orbis úspěšně splnil to, co bylo jeho úkolem – představil domácí výrobce kvalitních produktů a ukázal, že mají našemu trhu co nabídnout. Těšíme se na hosty příštího Vinařského podvečera a věříme, že vás opět budeme moci seznámit s kvalitními víny a dalšími výrobky.