Průzkum českých rodin. 60 % z nich společně nestoluje, slavnostní pokrm vyhrál řízek

stolovani_televize_deti_vecere_obed
Třetina rodin má při jídle jako kulisu televizi, Zdroj: Shutterstock.com

České rodiny nejsou zvyklé společně večeřet. U večeře společně stoluje přibližně jen 38 procent domácností. Každá třetí má pak u společné večeře zapnutou televizi. Vyplývá to z průzkumu s názvem Česká rodina žije, který uskutečnila Nadace Kooperativa mezi 750 respondenty.

stolovani_televize_deti_vecere_obed
Třetina rodin má při jídle jako kulisu televizi, Zdroj: Shutterstock.com

“Českým rodinám chybí pravidelnost, třetina nesnídá a dvě třetiny jí méně než pětkrát denně. Více než polovina českých rodin navíc zapomíná na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny. Rodiny, které večeří společně, se cítí zdravěji,” představil hlavní závěry průzkumu analytik Kooperativy Petr Hartoš.

Pravidlo společného stolování nedodržuje šest z deseti rodin. Téměř třetina domácností navíc používá jako kulisu zapnutou televizí, 32 procent se pak u jídelního stolu s večeří nepotká vůbec. “Výsledky potvrzují rostoucí individualismus uvnitř rodin. Společné stravování u televizního programu navíc vyvolává otázku, zda lidé v domácnosti večeří spolu, nebo spíše vedle sebe,” uvedla socioložka Jiřina Šiklová.

Hlavní příčinou odděleného stolování jsou rozdílné příchody domů. Jako důvod je uvedlo 41 procent respondentů.

Stravovací návyky jsou slabinou českých domácností. Achillovou patou rodinného stravování je jeho pravidelnost. Navzdory masové popularizaci zdravého životního stylu jí alespoň pětkrát denně pouze čtyři z deseti českých rodin.

U 29 procent domácností není zvykem pravidelně snídat. Zelenina či ovoce se konzumuje denně pouze ve 44 procentech domácností. Typickým rysem českých strávníků je dojídaní zbytků. K jídlu od oběda se denně vrátí pětina členů domácnosti.

Jídelníček tuzemských domácností je dominantně postaven na českých receptech, které mnohdy obsahují vyšší podíl tuku a nezdravých příloh. Česká kuchyně je navíc oblíbená i při výjimečných příležitostech. Čtvrtina rodin označila jako slavnostní jídlo smažený řízek. Více než pětina uvedla svíčkovou. Naopak pouze tři procenta respondentů při oslavách či víkendovém obědu vyhledává netradiční či exotické pokrmy. Mezi ně se však nepočítá pizza, respektive italská kuchyně, která je mezi českými domácnostmi druhá nejoblíbenější.

Autor ČTK

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*