Odrůda chardonnay je známá po celém světě. Plné, suché bílé víno s jedinečnou ovocnou chutí a přirozeně vyšším obsahem alkoholu se již několik desetiletí drží na špičkách spotřebitelských žebříčků. Ale nejsou to jen milovníci dobrého vína, komu dělá chardonnay radost.
Pěstitelé si chardonnay oblíbili především kvůli jeho přizpůsobivosti – odrůdě se daří v široké škále klimatických podmínek. Pochází z Burgundska, ale pěstuje se v různých koutech světa. Jeho druhým domovem je francouzská oblast Champagne, kde se právě z této odrůdy vyrábí šampaňské.
Světoznámé víno z krajiny bodláků
Od šedesátých let 20. století se úspěšná odrůda rozšířila z burgundské vesnice Chardonnay (název lze přeložit jako místo pokryté bodláčím) do všech vinařských zemí od Chile a Peru přes Anglii až po Čínu. Z chardonnay se stalo oblíbené a velmi módní víno, které je dobře dostupné a dá se pít téměř při jakékoliv příležitosti.
Své místo má chardonnay i ve velmi teplých oblastech. Z velkorysé a finančně výnosné úrody se těší pěstitelé v Napa Valley v Kalifornii nebo například ve známém vinařském regionu Barossa Valley v Jižní Austrálii.
V Chardonnay, pocházejícím přímo z rodného Burgundska, ucítíte máslově-oříškovou chuť, zatímco vína z oblastí Nového světa – například velmi kvalitní kalifornské – chutnají po ovoci a mnohdy mají výrazné, květinové aroma.
Steak se sklenkou bílého
V kvalitnějších vínech, která zrají v nových dubových sudech, se objevuje aroma toastů a vanilky. Tím se však výrazně zvýší jeho cena. Levnější alternativy získávají chuť dubu zavěšením prken nebo dubových třísek do tanků, kde vína zrají a kvasí.
Většina vín odrůdy chardonnay by se měla vypít do čtyř let, nejedná se tedy o žádné archivní víno. Naopak – je určené ke každodenní konzumaci a hodí se nejen k rybám, ústřicím a bílému masu – skvěle doplní i pikantní steak.