×
TOPZINE.cz

Proč je Chardonnay hvězdou mezi bílými víny?

TEXT: Odrůda bílého vína chardonnay

Odrůda chardonnay je známá po celém světě. Plné, suché bílé víno s jedinečnou ovocnou chutí a přirozeně vyšším obsahem alkoholu se již několik desetiletí drží na špičkách spotřebitelských žebříčků. Ale nejsou to jen milovníci dobrého vína, komu dělá chardonnay radost.

Odrůda chardonnay je jednou z nejoblíbenějších na světě. Zdroj: sxc.hu

Pěstitelé si chardonnay oblíbili především kvůli jeho přizpůsobivosti – odrůdě se daří v široké škále klimatických podmínek. Pochází z Burgundska, ale pěstuje se v různých koutech světa. Jeho druhým domovem je francouzská oblast Champagne, kde se právě z této odrůdy vyrábí šampaňské.

Světoznámé víno z krajiny bodláků

Od šedesátých let 20. století se úspěšná odrůda rozšířila z burgundské vesnice Chardonnay (název lze přeložit jako místo pokryté bodláčím) do všech vinařských zemí od Chile a Peru přes Anglii až po Čínu. Z chardonnay se stalo oblíbené a velmi módní víno, které je dobře dostupné a dá se pít téměř při jakékoliv příležitosti.

Své místo má chardonnay i ve velmi teplých oblastech. Z velkorysé a finančně výnosné úrody se těší pěstitelé v Napa Valley v Kalifornii nebo například ve známém vinařském regionu Barossa Valley v Jižní Austrálii.

FOTO: Vinice
Odrůda chardonnay dělá radost i pěstitelům – je velmi nenáročná

V Chardonnay, pocházejícím přímo z rodného Burgundska, ucítíte máslově-oříškovou chuť, zatímco vína z oblastí Nového světa – například velmi kvalitní kalifornské – chutnají po ovoci a mnohdy mají výrazné, květinové aroma.

Steak se sklenkou bílého

V kvalitnějších vínech, která zrají v nových dubových sudech, se objevuje aroma toastů a vanilky. Tím se však výrazně zvýší jeho cena. Levnější alternativy získávají chuť dubu zavěšením prken nebo dubových třísek do tanků, kde vína zrají a kvasí.

Většina vín odrůdy chardonnay by se měla vypít do čtyř let, nejedná se tedy o žádné archivní víno. Naopak – je určené ke každodenní konzumaci a hodí se nejen k rybám, ústřicím a bílému masu – skvěle doplní i pikantní steak.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..