Často slýcháme, jak jsou pro náš organismus zdravá probiotika. Co to vlastně znamená a jaké mají účinky pro náš organismus jsme se mohli dočíst již v minulém článku. V souvislosti s probiotiky se však také často zmiňují tzv. prebiotika. O co se vlastně jedná?

Čekankový květ, Zdroj: xherdo.biz
Prebiotika nejsou probiotika!
Prebiotikum je nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak náš zdravotní stav. V podstatě tato složka potravin vytváří „substrát“ pro přátelské bakterie, tedy probiotika, a vytváří vhodné prostředí pro jejich správný růst.
Kde prebiotika najdeme?
Prebotikem se rozumí především vláknina, a to zejména na bázi oligosacharidů. Najdeme ji v obilovinách, ale i v ovoci a v zelenině. Ze zeleniny najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v cibuli, česneku a nebo pórku. Nejznámějším oligosacharidem je inulin, který ve velkém množství obsahuje kořen čekanky.
Chcete-li udělat něco pro své zdraví, pijte cikorku!
Cikorka je pražený kořen čekanky, který se používá jako náhražka kávy. Chuťově je výborná, zdravá a neobsahuje kofein!
Zdravotní účinky prebiotik
Prebiotika užíváme především k prevenci zácpy, k prevenci vzniků nádorů tlustého střeva a konečníku. Mají příznivý vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu a jsou podporou pro vstřebávání některých minerálních látek, např. vápníku.
Nejvhodnější způsob, jak pomoci našemu tělu a zajistit tak správnou rovnováhu střevní mikroflóry, je užívat probiotika a prebiotika současně, a to pravidelně a v dostatečném množství.
Pokud nechcete přemýšlet nad vlastní stravou a psát si jídelníček, existuje také spousta doplňků stravy ve formě kapslí. Pokud jste odpůrci návštěv lékáren, můžete si takové výrobky objednat na internetu.