Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Poznejte vinařské oblasti Itálie a jejich typická vína

Redakce

Redakce

1. 5. 2011

Itálie je pro zbytek světa inspirací v oblasti módy, designu, kulinářství a především vína. Je jedním z největších evropských, ale i světových producentů tohoto nápoje a jeho pěstování zde má velmi dlouhou tradici. Jednoduché Lambrusco či různé typy Chiati jsou jen začátek, Itálie vám může nabídnou daleko nápaditější skvosty.

V Itálii bychom našli zhruba jednadvacet vinařských oblastí, z nichž každá má ještě řadu podoblastí. Pěstování vinné révy zde má svá specifika, od způsobu pěstování přes zpracování a výrobu vína až po odlišnosti na etiketách vín. Seznamte se s několika z nich.

Piemont a Liguria

Tyto dvě oblasti leží na severozápadě Itálie. Piemont je proslulý především výrobou kvalitních červených vín jako jsou Barolo (plné červené víno tmavé barvy) a Barbaresco (aromatické červené víno plné barvy a sametové chuti). Obě tato vína se vyrábí výhradně z vinné odrůdy Nebbiolo a jsou vhodná zejména k tmavým masům.

Oblast Liguria je naopak producentem výborných sladkých a polosladkých bílých vín jako jsou Moscato d´Asti, Moscato Naturale nebo šumivé Asti Spumante.

Veneto

Z této provincie pocházejí tři známé odrůdy: červená vína Valpolicella a Bardolino a bílé Soave. Valpolicella je víno rubínové barvy s plnou chutí a vůní třešní vyráběné z několika odrůd. Bílé víno Soave má slámově žlutou barvu, ovocnou vůni a při jeho výrobě se rovněž směšuje několik vinných odrůd.

FOTO: Červené víno

Italské červené víno vám zpříjemní večer Foto: Jana Volská, Topzine.cz

Trentino a Alto Adige

Nejsevernější vinařská oblast Itálie má svou vinařskou kulturou blíže k Německu a Rakousku. (Často se zde setkáte s německým jazykem i na etiketách.) Vinná réva se zde často pne po dřevěných pergolách, což spoluvytváří atraktivní obraz zdejší krajiny. Často se zde produkují bílá i červená vína odrůdová s výrazným charakterem i kyselinkou. Ochutnat můžete Pinot Bianco, Pinot Grigio, Merlot nebo Cabernet.

Toskánsko

Toskánsko zaujímá v Itálii zcela specifický statut a toskánská vína patří k těm nejlepším. Oblasti dominuje celosvětově proslulé Chianti – asi nejprodávánější a nejznámější italské víno. Je to výrazné suché červené víno rubínové barvy, k jehož výrobě se používá několik vinných odrůd, a to jak modrých, tak i bílých.

FOTO: Chianti

Chianti – nejprodávánější a nejznámější italské víno Foto: Jana Volská, Topzine.cz

Kromě Chianti si v této oblasti můžete pochutnat i na Vino Nobile (suché červené víno velmi tmavé barvy) nebo Brunello di Montalcino (suché červené víno z odrůdy Brunello zrající čtyři roky v sudech) pocházejících z jihu Toskánska.

Umbrie

Tato vinařská oblast je proslulá především produkcí významného italského vína Orvieto. Jedná se o bílé víno světle žlutavé barvy, které má výrazný ovocný buket nejčastěji přirovnávaný k zelenému jablku. Víno se vyrábí z několika odrůd hroznů a v mnoha chuťových variantách, od suchého až po sladké.

Campania

Tato oblast v jižní Itálii je ceněna především pro pěstování původních a velmi starých odrůd vinné révy, z nichž se vyrábí místní specifická vína jako Fiano (suché bílé víno), Greco nebo Ischia (suché víno vyráběné jako bílé i červené). Zapomenout bychom neměli ani na Lacryma Christi – červené rubínové víno pocházející z úpatí Vesuvu s příchutí sušeného ovoce.

FOTO: Modré hrozny

Modré odrůdy hroznů slouží k výrobě červených, růžových i bílých vín Zdroj: sxc.hu

Sardinie

Na Sardinii se vyrábí široké spektrum vín od suchých po sladká až výrazně sladká. Ve většině případů se jedná o vína jakostní. Mezi nejznámější patří Moscato di Sardegna (sladké bílé šumivé víno) nebo na ostrově vyhlášené Vermentino de Sardegna (suché bílé víno). Typická jsou hlavně sladká muškátová vína.

Sicilie

Druhý vinařský ostrov Itálie je proslulý předeším světoznámou Marsalou, která patřila mezi nejprodávanější italská vína na světě. Dnes ale prodej tohoto hutného a těžkého vína klesá. Sicílie má příznivé podmínky pro pěstování vinné révy a produkuje relativně velké množství vín. Určitě byste něměli přehlédnout víno Etna, k jehož přípravě je použita výhradně réva z úpatí stejnojmenného vulkánu.

Klasifikace italských vín

Vinařský zákon vychází z francouzské předlohy, kdy původ vína (oblast) je důležitější než konkrétní ročník a projev.

Vino da tavola – jednoduché stolní víno bez přesného údaje o geografickém původu a ročníku

Vino da tavola con indicazione geografice (nebo též Indicazione geografica tipica) – jednoduché stolní víno s označením původu, odrůdy a ročníku

Denominazione di origine controllata (DOC) – vína z předepsaných odrůd s přesně vymezeným původem a výrobními podmínkami

Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) – vína té nejvyšší kvality podléhající přesně stanoveným zkouškám a přísným předpisům

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Poznejte vinařské oblasti Itálie a jejich typická vína