Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Portugalsko a jeho zajímavosti: Vína stará desetiletí

Redakce

Redakce

3. 7. 2011

FOTO: Porto - přístavKdyž se řekne Portugalsko, většině z nás se vybaví jeho hlavní město Lisabon a někomu možná ještě film Wima Wenderse Lisabonský příběh.  Ve světě vín je ale Portugalsko známé především díky třem pojmům: portské, vinho verde a Garrafeiras.

FOTO: bílé víno

Vinho verde je portugalskou specialitou, Zdroj: sxc.hu

Portugalské vinařství lpí na tradicích ve zpracování vína. Může se stát, že tu ještě dnes narazíte na podnik, kde se hrozny stále drtí šlapáním nohama, protože je to považováno za nejšetrnější metodu. V lisabonských obchodech s vínem zase můžete zkusit hledat ročník shodný s rokem vašeho narození a neměl by být problém takové víno najít.

Zelené víno, které není zelené

Vinho verde, „zelené víno“, pochází z chladnější severní části Portugalska nacházející se za řekou Douro. Toto víno je svého druhu v celém světě jedinečné a je směsí několika odrůd. Zelenou barvu toto víno ale vůbec nemá a jeho název se vztahuje k časné sklizni hroznů. Ty se sklízí už na konci srpna a mají vysoký obsah kyselin.

Jedinečnost vinha verde je ve způsobu jeho výroby. Vinný mošt se nechává dvakrát prokvasit. Jednou konvenčním způsobem, kdy kvasinky přeměňují hroznový cukr na alkohol. Pak následuje jablečnomléčné kvašení, při kterém mléčné bakterie zmírňují ostrou kyselinu jablečnou v nezralém víně.

FOTO: Porto - přístav

Porto je přístavním městem Portugalska, Zdroj: sxc.hu

Vzniká tak lehké a v horkém létě osvěžující bílé víno s ne více než sedmi procenty alkoholu. Proto tomuto vínu byla udělena výjimka z evropského vinařského práva. To předepisuje pro víno minimální procento alkoholu 8,5%.

Portské víno

V údolí řeky Douro jde většina úrody na výrobu portského. Víno je pojmenováno podle přístavního města Porto, odkud bylo dříve rozváženo do celého světa. Portské stále zůstává kultovním nápojem.

Nejdůležitější kategorie portského vína:

Ruby – sladké, s příchutí po ovoci, rubínově červené. Staré dva nebo tři roky.

Tawny – světlá barva. Tři až šest let skladované v dřevěných sudech.

White – z bílých hroznů. Varianty suchá, extra suchá i sladká.

Late Bottled Vintage (LBV) – černorudé, s příchutí po ovoci, čtyři až šest let v sudu nebo tanku.

Vintage Port – po dvou letech se plní do lahví, v nich potom zraje deset až dvacet let, někdy i déle.

Garrafeiras: láhve staré desetiletí

Nekonečné hromady lahví se vrší ve sklepích starobylých vinařských domů v oblasti Ribatejo. Pojem Garrafeiras znamená doslova „lahvový sklep“. Jsou to staré láhve naplněné před několika desítkami let vínem, které stále výborně chutná.

Základem těchto vín je mošt vzniklý z hroznů odrůdy Periquita. Tato odrůda je typická malými bobulemi s tvrdou slupkou. Právě díky této slupce je černofialový mošt plný tříslovin a je vysoce koncentrovaný. Hrozny se lisují i s třapci a vzniklá tekutina inkoustové barvy má chuťově k vínu hodně daleko.

FOTO: Lahve vína

Garrafeiras jsou staré několik desítek let, Zdroj: sxc.hu

Mošt leží několik let v sudech, kde se část trpkých tříslovin usadí, poté se napůl vyzrálé víno plní do lahví. K jeho konzervaci není vůbec potřeba oxid siřičitý (jak je tomu u většiny vín), ale nadbytek taninu je v tomto víně dostatečným přírodním konzervantem. Tanin se stárnutím vína stává měkčím a právě díky němu tato vína vydrží celá desetiletí.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Portugalsko a jeho zajímavosti: Vína stará desetiletí