×
TOPZINE.cz

Portské víno zraje až čtyřicet let

!Věděli jste, že…?! Portské víno je vínem pro zvláštní příležitosti. Patří mezi dražší, velmi sladká,  dolihovaná vína. Vyrábí se  přidáním vinného destilátu, který zabije kvasinky, a tím dojde k zastavení procesu kvašení – víno tak zůstává sladké a s větším podílem alkoholu.

FOTO: Ilustrační foto
Zrání vín ve vinném archivu. Zdroj: sxc.hu

Když víno pozná brandy

Pravé portské víno pochází ze svahů řeky Douro v severozápadním Portugalsku. Zde se do něj při kvašení přidává brandy. Existuje několik druhů tohoto vína, tím nejvyhlášenějším (a také nejdražším) je samozřejmě ročníkové portské neboli vintage port.

To se vyrábí vždy v jeden špičkový ročník, který je vyhlášen výrobci a do lahví se plní dva roky po sklizni. Ale pozor, ročníkové portské zraje ještě v lahvi a k degustaci a samotné konzumaci je takové víno připraveno až za dalších deset až patnáct let!

Víno k čokoládě

V ostatních ročnících, které nejsou vyhlášeny pro výrobu ročníkového portského, se vyrábí tzv. single-quinta, která pocházejí vždy od jednoho nejlepšího výrobce (quinta). Taková vína jsou lehčí a pijí se o něco dříve, asi v sedmi nebo osmi letech.

Portské víno se bohužel díky své velmi výrazné, těžké chuti nehodí téměř k žádnému masitému pokrmu, těstovinám, ani k rybám. Je však jedním z mála vín, která se dají pít k odpolednímu zákusku či čokoládě. Právě čokoláda a dezerty z ní připravené jsou totiž nepřítelem většiny ostatních vynikajících vín – dokáží otupit chuťové pohárky natolik, že chuť vína již nelze rozpoznat.

FOTO: Portugalská vinice
Portugalská vinice Zdroj: sxc.hu

Samostatnou kategorii portských vín tvoří late bottled vintage, tedy pozdě lahvované ročníkové portské. Na trh se dostává již v době, kdy je připraveno k pití. Takové víno není vhodné do archivu, ale stále zůstává výjimečným vínem s plnou chutí, jehož nákup nevíc nezatíží peněženku natolik, jako je tomu v případě pravého ročníkového portského.

Po čtyřicítce na vrcholu

Na vrcholu pomyslného žebříčku portských vín se nachází ročníkové víno typu tawny, které zraje v dřevěných sudech několik let. Postupem zrání bledne původní rubínová barva vína na světle cihlovou či zlatohnědou (tawny). Chutná po oříšcích a hrozinkách a ta nejlepší mají na etiketách uvedeno stáří – deset, dvacet nebo i čtyřicet let.

Portské víno se podává slabě vychlazené, většinou jako digestiv. V dobré restauraci vám číšník portské víno nalije do tradiční sklenky zvané copita, která je menší variantou klasické vinné sklenky.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..