Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Pizzerie U Tučňáků: Druhá tvář tučňáčího pohostinství

Eva Mácová

Eva Mácová

24. 4. 2010

Tradiční zájmové srazy jsou něco jako zatěžkávací zkoušky každé restaurace. A právě na nich nejlépe poznáte, jak takové zařízení funguje a kde leží jeho kvality.

Vstup do pizzerie z ulice, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Vstup do pizzerie z ulice, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Možná si ještě pamatujete recenzi restaurace Blázinec U Tučňáků. Byla více než pozitivní a o to víc mě překvapilo mé diametrálně odlišné vnímání sesterské pizzerie o ulici dál. Vlastně jsem nepřestávala vycházet z údivu vůbec.

Místní řešení nekuřáckých prostor je natolik originální, že se blíží zákazu kouření na zastávkách. Metr bokem už se to nepočítá. Nabízí se mávnout nad tím rukou s obligátním: „Aspoň něco!“ Ovšem… čekala bych něco důmyslnějšího.

Uživatelsky (ne)příjemné prostředí?

Ani aranžmá stolu pro šestnáct lidí do písmene L mě nijak neokouzlilo. Jednak se polovina lidí celý večer prakticky ani neviděla, neboť k sobě seděli zády, a druhak dlouhé lavice u zdi fungovaly na principu škatule, škatule, hejbejte se! Tedy vždy, když chtěl někdo rohový vstát, musela se vysoukat ven celá řada.

Bar, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Bar, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Čistota především…

Vzhledem k tomu, že jsme přišli jako první hosté a ještě pár momentů předtím personál uklízel, bylo mé očekávání stran toalet… vyššího rázu, řekněme. Záchody zde sice byly tři a bylo jasně cítit, že ještě před chvílí paní uklízečka používala čisticí prostředky na umyvadla, ale že bych si musela nutně stírat žiravinový písek z odloženého zavazadla, protože asi zrovna neměla náladu odstranit ho ze sanitární keramiky, to ani ne.

Špinavé provázky na splachování a vskutku jen dobře provedenou očistu prostor korunovalo zjištění, že i zde má úklidová četa viditelně problémy s krční páteří. Jak jinak si vysvětlit už tolik zažité pavučiny u stropu kolem světla a spokojenou johanu nad umyvadly?

Můj dojem nespravil ani fakt, že mýdlo, papír a ubrousky na utření rukou k dispozici byly. To je pro mě malá záplata.

Specifická dekorace, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Specifická dekorace, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Houby, houby, olivy, houby a překvapivě zase houby

Už na internetu jsem si všimla zvláštní záliby místní kuchyně dávat téměř do všeho houby, olivy, omáčky všeho druhu nebo dresingy. Což pro mé chutě díky bohu zmenšilo výběr prostých jídel prakticky na jedno. Řízek. Konzervativní, zpátečnické, možná trochu zvláštní, ale je to tak.

Každopádně později jsem si v duchu gratulovala a svou volbu byla ochotna platit zlatem. Těstoviny propadly u kolegyň na celé čáře a ostatní pokrmy chutností nijak extra nevyzařovaly. Snad to bylo světlem či aranžmá… Nebo ten den dostali novou zásilku oleje…

Palačinka s ovocem, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Palačinka s ovocem, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Led jako bonus

Zákusky v tomto ohledu působily mnohem přívětivěji. Rozdílnost jejich vzhledu od letákového prospektu byla však lehce zarážející. A došlo i na ledovou zmrzlinu. Skutečný klenot drtivé většiny restaurací. Domnívám se dokonce, že jinou jim ani nedodávají, a bez šlehačky ve spreji by vám ten pohár museli asi jen pocukrovat.

Co byla na tomto pobytu v hlavním městě republiky asi největší rarita, bylo ale pití. Třebas je to běžné, já to zažila poprvé – rozlévaná Mattonka. Dvě deci za dvanáct korun. Nakonec proč ne, citron a led inclusive. Jen by majitelé mohli odmazat ze své nabídky třídecovou verzi, když nevlastní takto velké sklenice. Zákazník si pak připadá jako idiot.

Nakonec prohlásím za třešničku ještě jednu věc – společný list papíru, na který lehce zmatená obsluha zaznamenává jídlo, pití, zákusky a kávy pro šestnáct lidí. Dovedete si to představit? Já si to musela vyfotit. Opravdu miluju, když si musím pamatovat každou čárku, kterou jsem zkonzumovala, a s lístečkem si dojít zaplatit.

Tučňák kam se podíváte, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Tučňák Žižka, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Jen pro otrlé a nenáročné

Snad tato restaurace obhajuje doby, kdy technikou nepoznamenané pohostinství fungovalo na jiných principech a zákazník byl rád, že vůbec něco dostane a za jakžtakž přijatelnou cenu. V tom případě doporučuji. Jestli ale hledáte gurmánský požitek nebo chcete jenom strávit příjemné chvíle v restauraci, nejsem si jistá, jestli je Pizzerie U Tučňáků ta správná volba.

www.penguinsgroup.cz


ADRESA:
Náměstí 14 října, Praha 5
OTEVÍRACÍ DOBA:
Těžko říct, na internetu není…
BEZBARIÉROVÝ PŘÍSTUP:
ne
NEKUŘÁCKÁ ČÁST:
ano
TIP NA JÍDLO:
Smažený vepřový řízek, citron 109,-
HODNOCENÍ:
Jídlo: 2** Obsluha: 2** Atmosféra: 1*

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Pizzerie U Tučňáků: Druhá tvář tučňáčího pohostinství