×
TOPZINE.cz

Perníková chaloupka pro začátečníky

FOTO: Zimní perníková chaloupka s lentilkamiCítíte v sobě přebytek tvůrčí energie? Rádi pečete? Omrzela vás už sériová výroba drobných kousků cukroví a láká vás pustit se o letošních Vánocích do něčeho monumentálnějšího? Případně, máte malé děti? Pak je pro vás perníková architektura to pravé!

FOTO: Zimní perníková chaloupka s lentilkami
Zimní perníková chaloupka v barevném vyvedení s lentilkami, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Nutno upozornit, že postavit perníkovou chaloupku je pro nezkušeného perníkáře záležitost na víc než dvě hodiny odpoledne. V průběhu celé stavby vás může zaskočit netušené množství nástrah. Pokud se nám je však povede společnými silami překonat – a nám se to povede – výsledek jistě bude stát za to.

Těsto na perníčky

Na internetu je k nalezení bezpočet variant perníkového těsta, já mohu doporučit tu od Ludmily Brychové.

Potřebujeme:
Cca 1050 g hladké mouky
390 g moučkového cukru
90 g tuku
6 celých vajec
1,5 čajové lžičky sody bikarbony
3 čajové lžičky koření do perníku
9 polévkových lžic tekutého medu

FOTO: Přípravy na pečení perníkové chaloupky
Dva dny uleželé perníkové těsto a připravené šablonky, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Rozehřátý tuk, med a vejce utřená s cukrem smícháme s polovinou mouky a kořením. Vše zaděláme a přidáme zbylou polovinu mouky se sodou. Poté pomoučníme vál a pokračujeme na něm v hnětení a přidávání další mouky, dokud těsto nemá požadovanou konzistenci. Správně by nemělo lepit, ale zároveň nesmí být příliš tuhé – zkuste, zda se vám bude vlastní vahou pomalu rozlévat do stran, když ho necháte chvíli odpočinout.

Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a necháme dva dny odpočívat v lednici.

Perníčky podle tohoto receptu dobře měknou a jejich trvanlivost by měla být okolo pěti měsíců. Pokud však upřednostňujete dekorace ještě trvanlivější, zkuste suroviny obměnit dle následujícího receptu.

Budeme potřebovat:
1000 g hladké mouky
375 g moučkového cukru
6 vajec
5 polévkových lžic medu
3 čajové lžičky koření do perníku
1 čajová lžička sody

Perník z tohoto těsta je tvrdý jak beton a jen tak nezměkne.

TIP: Pro tmavší barvu perníčků můžeme přidat pár lžic kakaa.

FOTO: Letní perníková chaloupka
Perníková chaloupka, varianta jednoduchá chajda s letní výzdobou, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Dobře si rozmyslíme, jak bude naše chaloupka vypadat. Zde je již prostor pro vlastní kreativitu. Barokní zámek, prostorná chalupa, sympatický domeček nebo jednoduchá chajda? Barokní zámek si nechme na později, až budeme patřit mezi pokročilé, a navrhněme si zatím rozměry pro zbylé tři varianty.

Rozměrná chalupa:
Střecha (2 ks): 15 cm x 25 cm
Boční stěny (2 ks): 10 cm x 20 cm
Přední a zadní stěna: 20 cm x 10 cm, výška štítu 6 cm
Podkladový plát (1 ks) tak velký, jak jen se nám vejde na plech.

Sympatický domeček:
Střecha (2 ks): 9 cm x 17 cm
Boční stěny (2 ks): 8 cm x 15 cm
Přední a zadní stěna: 8 cm x 12 cm, výška štítu 7 cm
Podkladový plát (1 ks) opět přibližně o velikosti plechu.

Jednoduchá chajda:
Střecha (2 ks): 15 cm x 15 cm
(Boční stěny vynecháme)
Přední a zadní stěna: 15 cm základna, 15 cm strany trojúhelníku
Podkladový plát (1 ks) přibližně o velikosti plechu.

Vyrobíme si šablonky vybrané chaloupky, pomoučníme vál, z ledničky vyndáme těsto a vyválíme z něj plát tlustý cca 3 – 5 mm. Při pečení to dost nabude: když placku vyválíte silnější, neznamená to, že budete mít bytelnější stěny, nýbrž že z trouby vytáhnete perníkem vonící bochníky chleba.

Pečeme perníčky

Na plechu vyloženém pečícím papírem z plátu opatrně vyřízneme potřebné díly. Můžeme to samozřejmě udělat už na vále a pak je na plech přenést, ale vždy dbáme na to, aby kraje byly rovné a nijak se nám nevlnily! Křivé by k sobě později pasovaly jen stěží.

Ze stěn si též vykrojíme okénka. Chceme-li, aby naši chaloupku zdobily okenice, vyjmutý čtverec si rozpůlíme a dáme ho upéct. Obdobný postup platí i pro dveře, komín, plot a dekorace zahrady. V ní se dá zřídit všechno možné od stromové aleje až po chov vepřů: záleží na tom, jaké máte formičky, případně na vaší osobní zručnosti.

FOTO: Perníková chaloupka s klasickým zdobením
Klasická, bíle zdobená vánoční chaloupka velikosti sympatický domeček, Foto: Ivana Štěchová

Než dáme plech definitivně do trouby, ujistíme se ještě, že jsou všechny díly dost daleko od sebe, aby se nespekly. Dobré je též vše sem tam propíchat vidličkou. Zabráníme tím vzniku ohyzdných bublin, s nimiž bychom se později jen těžko vyrovnávali. V předem vyhřáté troubě na 150 °C pečeme na střední příčce po dobu 10 – 15 minut.

Po dopečení neházíme flintu do žita, ať už jsme z trouby vytáhli cokoliv, a myslíme na to, že při zdobení se dá vše ještě napravit. Perník teď můžeme ještě rychle potřít žloutkem, aby byl lesklý. Pokud se ho však chystáme celý natřít polevou, můžeme od toho upustit: poleva pak bude o něco lépe držet. Jednotlivé díly rozložíme na rovnou plochu, aby se nepokroutily, a necháme je do druhého dne odpočinout.

Zdobení perníkové chaloupky

Blížíme se do finále. Musíme se rozhodnout: bude naše chaloupka čistě bílá, jakoby zasněžená, nebo dáváme přednost veselým barvám? Čím ji budeme zdobit? Zde je nutné poznamenat, že perníková chaloupka se rozhodně nemusí vázat striktně jen na Vánoce. Stejně tak jí můžeme oslavit třeba jaro, případně s ní někoho potěšit jako alternativou k narozeninovému dortu.

FOTO: Hudební chaloupka jako alternativa k narozeninovému dortu
Chaloupka zdobená hudebními motivy jako alternativa k narozeninovému dortu. Před ní cembalo, v okéncích hudební skladatelé, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Základem úplně každého zdobení je kvalitní bílková poleva.

Potřebujeme:
1 bílek
170 g cukru
1 čajová lžička solamylu
1 čajová lžička citronové šťávy
Trochu libovolného potravinářského barviva, zdobíme-li barevně

Potřebné množství polevy se samozřejmě spolu s velikostí chaloupky liší: počítejte spíš s tím, že jí budete potřebovat z víc než jednoho bílku.

Vše smícháme dohromady a třeme, dokud nám nevznikne hladká poleva bez hrudek. Pokud už na to nemáte trpělivost, můžete si pomoct mixérem. Většinou se tedy radí to nedělat, poleva pak prý ztrácí na kvalitě, ale osobně s tím špatné zkušenosti nemám. Pro klasické zdobení by výsledná hmota neměla být příliš tuhá, protože by se s ní špatně pracovalo, ale ani příliš řídká, aby nám z perníčků nestékala a vzory se nám neslévaly dohromady.

FOTO: Perníková chaloupka v přepravce
Perníková chaloupka v přepravce čeká na zabalení a převoz, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Pokud se vám však klepou ruce a na složité ornamentální malůvky si netroufáte, nezbývá než hledat způsoby, jak se podobnému zdobení šikovně vyhnout a chaloupku si přitom nezkazit. Jedním takovým způsobem je všechny díly bohatě potřít polevou určité barvy a jinou barvou pak obtahovat již jen obrysy oken a dveří. Takováto fasáda by měla být o něco řidší, aby se tahy nože stekly a stěna nám po zaschnutí zůstala hladká. A zase naopak, až budeme v úplném závěru zakrývat spáry mezi stěnami zdobičkou, uděláme polevu tuhou.

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy

Než se do zdobení pustíme, vyzkoušíme si pro jistotu vždy na papíře, jak se nám s polevou pracuje. Ke zdobení můžeme použít kornoutky z pergamonu, speciální zdobicí sáčky, ale i třeba igelitový pytlík, jemuž odstřihneme růžek, až nám vznikne otvor požadované velikosti.

Do ještě mokré polevy se dají vlepit lentilky, badyán či koupené marcipánové kytičky. Fantazii se meze nekladou. Nazdobené díly necháme zaschnout přes noc.

TIP: Vlepte do okýnek pomocí polevy fotografie svých blízkých!

Dokončovací práce

Chaloupku už teď zbývá jen slepit. Obvykle se k tomu používá bílková poleva. Pokud však máte pocit, že vám zasychá příliš pomalu, zkuste cukrkandl. Ten schne okamžitě a drží tak, že od sebe jednotlivé díly hned tak neodtrhnete. Až nám cukrkandl vychladne, zakryjeme po něm stopy a spáry mezi díly chaloupky bílkovou polevou, počkáme, až zaschne a…

… MÁME HOTOVO!

FOTO: Dárek
Dárek: Perníková chaloupka zabalená do přepravky, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..