Menu
TOPZINE.cz

Pečeme (bleskově) i po svátcích

OBR: ilustracni obrazek vareniTaké vám už zbývají jen ty kousky cukroví, co nikdo (včetně psa a návštěv) nechtěl? Nemáte chuť pouštět se do dalšího pečení? Vše lze vyřešit rychle, snadně a hospodárně. Namažte si chleba máslem, nebo si oblečte zástěru a zkuste to s tradičním (i netradičním) závinem.

OBR: ilustracni obrazek vareni

Ilustrační fota: sxc.hu, autor kolaže : Helena Ešnerová, Topzine.cz

Tajemstvím úspěchu je listové těsto. A to ne jen tak ledajaké, nýbrž přímo pro vás strojově zabalené, dychtivě čekající na pultech supermarketů. Můžete jej i zmrazit, a tak ho uchovat na delší dobu pro případ neohlášené návštěvy či jiné živelné katastrofy. Teď už je jen třeba správně zvolit náplň.

Jablečná klasika

Klasikou, kterou se nedá nic zkazit, jsou jablka se skořicí, případně rozinkami nebo ořechy. Na jeden balíček listového těsta, ze kterého lze připravit jeden závin, je potřeba asi 3–6 jablek,  cukr krupice (1–2 lžíce) a případně strouhanka, která vtáhne vlhkost z jablek.

Strouhankou poprášíme těsto (2 lžíce), než na něj začneme pokládat jablka. Ta lze nakrájet na menší kostičky či nastrouhat. Při strouhání je lepší zvolit hrubší struhadlo (jestliže neholdujete dětským přesnídávkám, které lze vytvořit právě na tom jemnějším). Pokud spěcháte, ani s loupáním jablek si příliš hlavu nemusíte lámat.

Těsto můžete vyválet (studentská kolejní varianta je lahví od vína rovnou na plechu) na pomoučněném vále nebo jen roztáhnout prsty na plechu. Listové těsto je samo o sobě dostatečně mastné, proto není třeba plech ani příliš vymazávat. Postačí vytřít olejem.

Pokud jsou jablka strouhaná, lze závin doslova zavíjet z jedné strany k druhé. Při větším množství jablek můžete spojit jen dva konce těsta nahoře prsty. Když vše nakonec potřete žloutkem, bude se těsto krásně lesknout a směle napodobovat ta z časopisů o vaření. Závin pečte na 180 stupňů přibližně 15–20 minut.

Mák pro zdraví

Makový závin může být vítaným pomocníkem v zimním období. Mák pomůže těm, které trápí kašel či potřebují doplnit vápník. Jste-li marodi či jen holdujete příležitostným makovým orgiím, pak budete potřebovat:  200 ml vody nebo mléka, 150 g cukru, 300 g mletého máku, případně skořici. Mák povaříte v mléce (pokud nesnášíte mléko či jen šetříte, stačí voda) s cukrem, necháte vychladnout, rozprostřete na těsto a zavinete.

S tvarohem

Další z tradičních možností je nízkokalorický tvaroh. Na to je třeba: 500 g tvarohu, 100 g cukru, 20 g změklého másla, 1 vejce. Směsí potřete těsto. Můžete přidat rozinky, sušené meruňky či jakékoliv ovoce podle chuti.

Vůně tropů plná vitamínů

Exotičtější variantou je ananas s kokosem. Ananas je také vhodný při redukční dietě, tělo pročistí a dodá mu vitamíny. Kokos uklidňuje nervy často přepnuté předvánočním stresem. Ananas pokrájíte na kostičky a rozprostřete ho na těsto.

Díky sladké chuti tohoto ovoce není ani třeba přislazovat. Vše nakonec zaprášíte kokosem podle chuti a těsto znovu spojíte nahoře prsty. Kvůli větším kouskům se tato varianta hodí víc, než zavíjení.

Špenátová očista cukrových závějí

Pokud máte pocit, že jste si sladkého užili dost o Vánocích, můžete vyzkoušet závin se špenátem. Předností listového těsta je, že samo o sobě není sladké, proto se hodí i na slané varianty. Špenát, který pomáhá imunitnímu systému, čistí tělo a působí proti rakovině, se skvěle hodí svou konzistencí právě do závinu.

Balíček mražených špenátových listů stačí rozmrazit, smíchat na pánvi s cibulí osmaženou na oleji či másle, lisovaným česnekem, solí, pepřem a kelímkem ricotty (případně zakysané smetany). Kdo má v oblibě tvrdý sýr, může do směsi přidat i kus nastrouhaného eidamu.

Co se závinu týče, meze se fantazii nekladou. Opravdu každý se může stát Jamie Oliverem nebo v horším případě úspěšnou verzí Bridget Jonesové.

OBR: Ilustracni obrazek hodin, stopek a závinu

Ilustrační fota: sxc.hu, autor koláže: Helena Ešnerová, Topzine.cz

Zdroje: mineralfit.cz, zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Pečeme (bleskově) i po svátcích