Omega 3 a 6 mastné kyseliny velmi dobře podporují mozkovou činnost. Jejich přísun z jídla či doplňků stravy má vliv na efektivní zlepšení paměti a vybavování. Víme, jaké potraviny je obsahují.
Losos je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Zdroj: sxc.hu
Jedná se o esenciální mastné kyseliny, což znamená, že si je tělo neumí vytvářet samo. Musíme je tedy přijímat buď z potravin nebo v doplňcích stravy.
Nedostatkem těchto mastných kyselin můžeme pociťovat málo energie, depresivní až apatické stavy, horší soustředění či koncentraci.
Potraviny pro lepší paměť
Pro lepší učební schopnosti jsou větším přínosem omega 3 mastné kyseliny. Dále podporují centrální nervový systém, sítnici oka, mají protizánětlivé účinky, snižují škodlivý cholesterol v krvi a dokonce napomáhají k odbourávání tuků. Obecně je lidé nedostatečně přijímají, jelikož se vyskytují jen v málo potravinách. Nejlepším zdrojem jsou mořské ryby a rybí oleje. Také je můžeme získat z lněného a sójového oleje či vlašských ořechů.
Omega 6 zmírňují následky stresu
Pro podporu duševní činnosti a snížení špatných vlivů ze stresu na organismus je vhodné doplňovat omega 6 mastné kyseliny. Jsou to antioxidanty, tudíž se jedná o výbornou prevenci proti rakovině a srdečním onemocněním. Vyskytují se v dostatečném množství ve většině rostlinných olejů, semen a mase.
Nejbohatším zdrojem jsou ryby
Odborníci doporučují konzumovat ryby minimálně 2x týdně. Nejvhodnější jsou tučné ryby bohaté na omega 3 a 6 mastné kyseliny, jako například losos, makrela, sardinka a sleď. V menším množství je najdeme i v ostatních rybách, mušlích či korýších.