×
TOPZINE.cz

Novoroční předsevzetí: Budu jíst zdravě!

Prosinec byl měsícem cukru, majonéz, čokolád a alkoholu, a tedy i žlučníkových záchvatů a vůbec dramatického trávení na všechny možné způsoby. Není divu, že se uprostřed posilvestrovské kocoviny mnozí z nás s hrůzou zahleděli na svůj rychle sádelnatící břich a v prudkém návalu kajícnosti svému tělu odpřísáhli: v novém roce si tě budu víc vážit a lépe se o tebe starat… ZAČNU JÍST ZDRAVĚ!

FOTO: Zdravá zelenina
V novém roce nebudeme šidit zeleninové oblohy! Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Pokud v nás toto odhodlání přetrvává i poté, co odezněly bolesti hlavy, čeká naši životosprávu několik podstatných změn. V roce 2011 si už samozřejmě nebudeme nalhávat, že pokud budeme po dobu čtrnácti dnů jíst jen rozmixované banány, zhubneme a něčemu tím prospějeme. Kdepak. My budeme jíst vydatně a s železnou pravidelností pětkrát denně: kouzlo je v tom, CO budeme jíst a JAK to budeme jíst. Žádné splašené hltání, ale poctivě žvýkat a mělnit!

Vyměníme bezedný kovový koš našeho nejbližšího supermarketu za proutěný košík nějakého obchůdku se zdravou výživou. Ty se v posledních letech rozrostly jak houby po dešti a dají se najít již snad v každém městě: každý si jednoduše vyhlédneme ten svůj a jeho sortimentem nahradíme co největší počet zdraví škodlivých surovin z naší ledničky a spíže. Nikdo netvrdí, že se máte obklopit pseudobiopochutinami, ale zkuste se zamyslet: opravdu je nutné snídat buřta a zapíjet ho turkem?

Pryč s bílým cukrem!

Bílý rafinovaný cukr z řepky nám zrovna neprospívá, to není žádná novinka. Čím ho ale nahradit, když se bez sladkého neobejdeme? Až si položíme tuto otázku, měli bychom pamatovat, že DIA náhražky jsou určeny DIAbetikům, nikoliv zdravým lidem. Umělá sladidla obsahují podstatně méně kalorií, avšak tím pro nás jejich výhody končí. V jiných ohledech se svou škodlivostí cukru vyrovnají. Namísto nich proto do svého jídelníčku zahrneme med, javorový sirup a melasu, případně cukr hnědý, třtinový, který sladí stejně jako ten bílý, jen si narozdíl od něj uchovává přirozený obsah minerálních látek, enzymů, vlákniny a vitamínu. Neznamená to samozřejmě, že bychom se měli oblažovat polévkovou lžící před každým jídlem, ale když už nedovedeme slazené pokrmy vyřadit z jídelníčku úplně, pokusíme se volit alespoň to nejmenší zlo.

FOTO: Třtinový cukr
Vyzkoušejte třtinový cukr! Zdroj: sxc.hu

V povědomí se nyní zvolna dostává ještě další, zcela revoluční možnost v slazení, jež nese název stevia. Stevia (Stevia rebaudiana) je malá tropická rostlinka, která je údajně třistakrát sladší než cukr, avšak neobsahuje žádné kalorie, má desinfekční účinky a nepůsobí na lidský organismus škodlivě. Doporučuje se proto k užívání nejen vyznavačům zdravého životního stylu a těm, kteří chtějí zhubnout, ale i diabetikům a hyperaktivním dětem. Dá se zakoupit v některých obchodech se zdravou výživou nebo přes internet ve formě sušených lístků, drceného prášku, tabletek nebo kapek, případně si ji můžeme doma dokonce sami pěstovat a sušit. Do jídla jí stačí přidávat jen malé množství: konečně svítá na lepší časy!

Sůl nad zlato. Ale jak která!

Obecně platí, že nejen s cukrem by se mělo šetřit. I v solení je vhodné dodržovat zásady střídmosti. Každodenní konzumace čínských instantních polévek rozhodné není dálnovýchodní recept na dlouhověkost, zvlášť když to zajíme obrovským balením slaných chipsů. Vyvarujeme se proto nejenom těchto přesolených potravin, ale také vyměníme naši běžnou kuchyňskou sůl za sůl mořskou, která je nerafinovaná, bez obsahu protispékavých látek a získávaná přírodním způsobem. Můžeme ji zakoupit i obohacenou o mořské řasy, čímž tělu zajistíme příjem potřebné dávky jódu z přírodního zdroje.

Není celozrnný chléb jako celozrnný chléb…

Až půjdete do běžného obchodu a sáhnete po té nejtmavší housce v přesvědčení, že čím tmavší, tím celozrnnější, vězte, že můžete být náramně na omylu. Pekaři do pečiva mnohdy přidávají nejrůznější barviva. Ideální je proto mít domácí pekárnu a péct si pečivo vlastní: z celozrnné mouky, bez nejrůznějších konzervantů a s vlastním kváskem. Celozrnná mouka, která je oproti bílé bohatší na minerály, se dá stejně dobře dávat i do buchet, k dostání jsou navíc i nejrůznější předpřipravené pečící směsi. Nebojte se zkusit ani ty bezlepkové: taková bezlepková bábovka nebo perník (vše samozřejmě slazeno tím správným sladidlem!) mohou celkem příjemně překvapit!

FOTO: Celozrnný chléb
Což takhle upéct vlastní celozrnný chléb? Zdroj: puskuris.at

Máte opravdu pevnou vůli?

Celozrnnou moukou, mořskou solí a změnou sladidla ovšem nekončíme. Samozřejmá by se pro nás měla stát i úprava pitného režimu. Ke kolovým nápojům i všem slazeným bublinkovým limonádám budeme od Nového roku přistupovat jako čert ke kříži a tekutiny začneme doplňovat čistou neperlivou vodou, nejlépe o pokojové teplotě, a bílými nebo zelenými čaji, a to ne těmi z pet lahve, které najdeme v chladicím boxu hned vedle Fanty, ale těmi, které si doma sami uvaříme.

FOTO: Voda
Nejlepším zdrojem tekutin je obyčejná neperlivá voda… Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Dobré je též pravidelné pití kvašených nápojů jako kefír, kombucha nebo tibi, jež zásobují naše střeva potřebnými probiotickými kulturami a napomáhají tak našemu trávení a pravidelnému vyprazdňování. Kdo si myslí, že svou imunitu podporuje pitím přislazeného džusu z koncentrátu s rádoby dužinou, ten si raději doma vymačká čerstvé pomeranče, nebo ještě lépe zkusí nápoj z mladého ječmene (k zakoupení v některých obchodech se zdravou výživou a přes internet), který obsahuje širokou škálu minerálů, vitaminů a tělu potřebných enzymů, a přispívá tak k naší detoxikaci.

Vezmeme-li za svou ještě zásadu, že se budeme vyhýbat smaženým jídlům a vše, co jen bude možné, raději povaříme, budeme jíst častěji ryby, zeleninu a luštěniny a sem tam zobat semínka a ořechy, pak si můžeme gratulovat: teď máme vůči svému tělu čisté svědomí. Kdyby vás však změna stravovacích návyků začala zcela nečekaně bavit, časem zjistíte, že zdravější alternativou se dá nahradit takřka všechno. Bojíte se vysokého cholesterolu či salmonelózy? Vyměňte vejce za Vajahit (prášková náhrada za vejce bez obsahu cholesterolu)! Reagujete citlivě na laktózu? A víte už, jak výborné je rýžové mléko? Blížíte se po kafi infarktu, a přesto si ho nedokážete odpustit? Zkuste kávu ze špaldy!

FOTO: Kefír
Kefírové mléko snadno koupíte v jakémkoliv obchodě, nebo si můžete udělat vlastní! Potřebujete k němu jen mléko a kefírovou houbu, jež bývá do sto korun k sehnání například na Aukru. Zdroj: Magda Karlíková, Topzine.cz

Buďme vynalézaví!

Tolik tedy k tomu, co by bylo vhodné z jídelníčku vypustit a napak co by v něm přibližně mělo být. Avšak nalijme si čístého vína: bylo by velmi naivní myslet si, že sice už od základky svačíme cheeseburgery, ale teď jsme prozřeli a budeme si na talíře dávat jen samou požehnanou stravu. Ač by to bylo hezké, každý občas dostaneme chuť na něco, za co by nás výživový poradce nepochválil, a čím víc si to budeme odpírat, tím větší ta chuť bude… Až jednoho dne půjdeme kolem řeznictví, upadneme v trans, koupíme tři kila bůčku a v slzách štěstí je do sebe v deseti minutách (bez poctivého mělnění!) nasoukáme ještě na ulici, za což se nám žaludek právem sladce pomstí.

Pokud chceme stravovací návyky změnit opravdu dlouhodobě a splnit své předsevzetí, buďme realističtí. Snažme se opravdu co nejpoctivěji dodržovat zásady zdravé výživy, avšak uvědomujme si, že i při zdravém životním stylu má být jídlo požitek… Nejde o to být k sobě drastický, ale umět se vždy (když na nás přijdou hříšné myšlenky) zamyslet nad tím, jestli tu či onu věc, na kterou mám právě naprosto neodolatelnou chuť, nelze náhodou uvařit alespoň lépe, zdravěji.

Nesmažený smažák

FOTO: Sýry

Ukažme si nyní názorný příklad takového postupu. Přijdete domů a přemýšlíte, co k večeři. Vaše chuťové buňky už se bouří proti všem těm jáhlům, neloupaným rýžím se zeleninou, fazolím a mořským řasám. Chcete SMAŽÁK! Vláčný, líně se roztékající sýr, k tomu hranolky a pořádnou porci tatarky! Co uděláte? Budete týden nevrlí na celé své okolí a odpírat si ho, abyste si ho nakonec poraženě koupili někde na náměstí od chlápka v umaštěné zástěře? NE!

Uděláte si luxusní smažák (alespoň) bez smažení!

Na dvě porce budete potřebovat:
150 g eidamu
150 g hermelínu
100 g nivy
2 rajčata
Máslo na vymazání
Strouhanku na vysypání

Vezmete si dva starší hrníčky, vymažete je máslem a vysypete strouhankou. Sýry nastrouháte každý zvlášť a pak je postupně navršíte do hrníčků: nejprve vrstva eidamu, pak plátky rajčat, vrstva nivy, plátky rajčat, uzavíráte vrstvou hermelínu. Vezmete pekáč, naplníte ho horkou vodou a hrníčky do něj vložíte tak, aby byly ponořené alespoň do poloviny. Takto připravené smažáky dáte do trouby předehřáté na 200 °C. Za 15 – 20 minut vyndáte z trouby sýr, který sice postrádá pevný tvar sýru klasicky smaženého, ale jinak se rozdíl ani nepozná!

Jako přílohu zvolte namísto hranolek nejlépe ve slupce vařené brambory, které oloupete až před podáváním, a tatarku nahraďte buďto Tofunézou (alternativa k tatarské omáčce z tofu), nebo zkuste omáčku tzaziky!

Budete potřebovat:
300 g jogurtu (nejlépe s živými probiotickými kulturami)
0,5 lžíce směsi na koření Tzaziky
0,5 – 1 salátová okurka
4 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
Sůl podle chuti

Prolisujete česnek, okurku nastrouháte najemno a slijete z ní přebytečnou šťávu. Obojí smícháte s jogurtem a lžící olivového oleje, přidáte koření a osolíte. Až budete vše nandavat na talíř, nezapomínejte na zeleninové přílohy!

Zkusit zdravou stravu znamená nejen počáteční sebezapření, ale i objevování nových chutí, kombinací, možností… Při dodržování těchto dietetických opatřeních možná nepůjdou kila rapidně dolů hned během prvních lednových dnů, ale odměnou vám bude trvale dobrý pocit.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..