Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Nika – Atrium, italská parodie v Jihlavě

Redakce

Redakce

7. 10. 2010

Kdo by za vchodem této restaurace čekal otevřený dvůr a italskou výzdobu, mohl by se tak trochu zklamat, neboť interiér i sortiment jídel příliš s názvem podniku nesouhlasí. Nicméně hned ze začátku si Atrium vysloužilo jedno velké plus. A to, že bylo otevřené, což se o několika dalších jihlavských restauracích nedalo říci.


 

První dojem

První dojem stejně jako poslední dojem je velice důležitý faktor. Podle něj si většina lidí utváří mínění o daném člověku, v tomto případě o daném podniku. Avšak první i poslední dojem může být velice zavádějící, a proto je lepší jej ignorovat.

Restauraci Atrium se u mě podařilo vytvořit první dojem ještě před tím, než jsem ji vůbec poprvé spatřil. To díky doporučení jednoho místního člověka, kterého jsem se optal, po strastiplném hledání alespoň nějakého otevřeného podniku „na nějakou slušnou restauraci v okolí“.

Na první pohled působí tato zelená džungle velice příjemně, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

S vděkem jsem přijal doporučení neznámého cizince a po chvíli Atrium našel. Bezbariérový vstup do restaurace koresponduje s jejím italským názvem a do kompozice ulice zapadá zcela přirozeně, jako by tu tento podnik byl již odedávna. Stejně tak části názvu neodporuje interiér, který díky své prostornosti dělá čest jménu restaurace Nika-Atrium.

Pryč s prvním dojmem

Kouzlo prvního dojmu však opadne ve chvíli, kdy se člověk posadí ke stolu a začne mít čas se rozhlédnout. V tu chvíli si uvědomí ostře kontrastující detaily výzdoby v podobě mexického sombrera, orientálně laděného přistavěného patra, skleněných stolů, zebrovaných pohovek, fontánky s rybičkami, replikami historických pistolí, vycpané drůbeže, vycpaných krokodýlů, sochu klanícího se číšníka, venkovsky laděného baru… myslím, že pro představu tento malý výčet stačí.

Italská drůbež a mexické části oděvů s nemaskovanou klimatizací působí velice nesourodě, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

V dekoraci lze však nalézt i několik italských prvků jako například skleněné stoly navozující eleganci a lehkost či rustikální bar, připomínající rolnický původ mnoha Italů. Snad aby bylo učiněno za dost italskému názvu restaurace, lze na stěně nalézt plechový obrázek Al Capona.

V konečném výsledku kýčovitě pestré dekorace si host nepřipadá příliš pohodlně. Na druhou stranu mu při čekání na jídlo uběhne čas rychle, protože si lze co prohlížet. Velmi pozitivně působila skutečnost, že v restauraci nebylo cítit cigaretového kouře.

Obsluha

Personál, tlukoucí srdce každého podniku, který utváří značnou část jeho obrazu, hraje velmi důležitou roli. Díky personálu se může host cítit jako vítaná návštěva, nebo naopak jako obtížný hmyz, kterého je třeba se co nejdříve zbavit. Personál Atria nevybočovala do žádného zmíněného extrému a zůstávala hezky na zlaté střední cestě své cenové kategorie.

Po chvíli čekání může být host z tohoto číšníka poněkud nesvůj, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Obsluha byla čistě oblečená, rychlá a snažila se servírovat jídlo z pravé strany, tak jak se má, až na několik výjimek, kdy toto pravidlo nešlo skutečně dodržet. Ale to je již otázka správného rozmístění stolů.

Avšak zapomnětlivost obsluhy, kdy se dvakrát ptala, kdo si co objednal, působila celkem negativním dojmem a host tak získával pocit, že kdyby zapomněl náhodou zaplatit, tak by se v podstatě nic nestalo. Nicméně velice oceňuji schopnost personálu doporučit vhodnou přílohu k vybranému pokrmu.

Jídelníček

Jídelní lístek Nika – Atrium je celkem rozsáhlý, ale sortiment jídla nepříliš různorodý, neboť nabízí úpravy vesměs podobného ražení. Položka, kterou jsem shledal zajímavou, je jídlo, které se musí objednávat den předem a váhově je ho cca 3 kg. Tedy se nejspíše jedná o pokrm pro více osob a mohl by být vhodný i pro svatební oběd.

Živé ryby jsou příjemným zpestřením interiéru a nebýt to italská restaurace, jeden by si mohl myslet, že jsou i k jídlu, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Restaurace poskytuje týdenní nabídku hotových jídel a vyvěšuje ji na internetových stránkách. Ceny jídel se pohybují přibližně od sta korun výše. Nejdražší položka, které jsem si povšimnul, se pohybovala okolo tisíce korun, ale většina jídel byla cenově kalkulována kolem dvou set korun českých.

Bohužel nemile mne překvapil kuřecí steak zapečený s modrým sýrem, který se ukázal býti celkem přesoleným, a pečená krkovička, která byla mírně nedopečená. Na druhou stranu byly objednané pokrmy připraveny a servírovány do třiceti minut, což je chvályhodné.

Pro koho by se restaurace hodila?

V konečném důsledku mi podnik Nika – Atrium připadá vhodný spíše pro obchodní schůzky než pro turisty hledající slušný odpočinek.

Obchodní schůzky zde mohou získat specifickou atmosféru, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Samozřejmě, pokud někdo touží po uklidňujícím posezení v blízkosti zelených rostlin nebo fontánky s rybičkami či svým způsobem nevšedním posezení, nechť do Atria zavitá, nebude příliš zklamán.

www.atvamchutna.cz
Adresa:
Husova 36, 58 601 Jihlava
Otevírací doba:
Po – Čt: 10:00 – 24:00 hod., Pá – So: 11:00 – 24:00 hod., Ne 11:00 – 23:00 hod.
Bezbariérový přístup:
ano
Nekuřácká část:
ano
Tip na jídlo:
Knedlo, vepřo, zelo, bramborové knedlíky, 129 Kč + 35 Kč
Hodnocení:
Jídlo***Obsluha***Atmosféra***

 

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Nika – Atrium, italská parodie v Jihlavě